GLOBUS

Hillary Clinton Trgovinski embargo protiv Kube mora nestati

Predsjednička kandidatkinja pozvala Kongres

Fena

1.8.2015

Predsjednička kandidatkinja Hillary Clinton pozvala je Kongres da prekine stari američki trgovinski embargo protiv Kube i nazvala ga "neuspješnom politikom" koja nije nimalo pridonijela promjeni na tom komunističkom ostrvu. 

Clinton koja je bila državna sekretarka predsjedniku Baracku Obami, govor u Miamiju iskoristila je da pokaže razliku u odnosu na dvojicu potencijalnih republikanskih kandidata na izborima u novembru 2016. godine na bivšega floridskog guvernera Jeba Busha i floridskoga senatora Marca Rubia. 

Bush i Rubio su zbog kubanskoga kršenja ljudskih prava kritični prema Obaminoj odluci da obnovi diplomatske odnose s Havanom, ali Clinton tvrdi da su diplomatija i angažman korisni za popravak stanja u toj zemlji. 

- Kubanski embargo mora jednom zauvijek otići - rekla je Clinton u govoru u regiji u kojoj je osamdeset posto od 1,5 miliona Amerikanaca kubanskog porijekla. 

Obama je ove godine i službeno obnovio diplomatske odnose s Kubom, karipskim ostrvom oko 150 km od Floride, nakon više od pola stoljeća neprijateljstva. 

Ali embargo, uveden 1962., može ukinuti jedino Kongres, a ne čini se da su republikanski kongresnici spremni to i učiniti.