BIH

Na graničnom prelazu Doljani čeka oko sat vremena

Umjeren promet vozila

J. Be.

1.8.2015

Prema prikupljenim podacima saobraćaj se na putevima u BiH odvija bez dužih zastoja uz umjeren promet vozila.

Na dionicama na kojima se izvode sanacioni radovi postavljena je privremena saobraćajna signalizacija čije poštivanje je obavezno. Izdvajamo putne pravce:Doboj-Gračanica, Bugojno-Novi Travnik, Čelinac-Kotor Varoš, Čapljina-Stolac i Brod na Drini-GP Hum.

Na autoputu A-1 saobraća se po suhom kolovoz, bez vanrednih ograničenja.

Pojačan je promet vozila na graničnom prelazu Doljani gdje se na izlazu iz BiH čeka oko 1 sat. Na ostalim graničnim prelazima za sada nema dužih zadržavanja. Podsjećamo vozače da je GP Gabela Polje privremeno otvoren kao međunarodni granični prelaz (do 01.10.). Zbog radova u Hrvatskoj, na snazi  je zabrana saobraćanja za teretna motorna vozila na GP Brčko-Gunja.  

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4 
Doboj-Gračanica u mjestu Klokotnica, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu raskrižja odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, uz postavljenu  signalizaciju.
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova. 

Čelinac-Kotor Varoš, zbog sanacionih radova od 07 do 18 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-4.2 
Velika Kladuša-Bihać u mjestu Donji Purići  zbog deminiranja terena u vremenu od 08 do 16 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutna propuštanja vozila.

M-5
Ključ-Rogolji, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu magistralnog puta  odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Tranzit kroz Sarajevo, zbog sanacionih radova, saobraćaj se na dijelu magistralnog puta odvija usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Trg Maršala Tita u Bihaću - zbog izgradnje poslovnog objekta saobraća se jednom trakom.

M-6 
Čapljina-Stolac (dionica Tasovčići-Masline)  u toku su sanacioni radovi,  od 7 do 17 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom. 

M-6.1
Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.

Južni prilaz Posušju (raskrsnica cesta M-6.1 i R-420), u toku su radovi na izgradnji kružnog toka, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

M-14.1 
Bosanski Brod -Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu "Klakar Donji 2”, svakog radnog dana u vremenu od 08:30 do 15 sati, dolazi  do polusatnih obustava saobraćaja. 

M-16 
Jajce- Banja Luka (lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-16.4
Novi Travnik-Bugojno (dionica “prolaz pored Bratstva”) zbog izvođenja sanacionih radova saobraća se jednom trakom.

M-17
Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine.

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja  svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18
Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica, zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za  vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta.

M-18.1 
Trnovo-Ustikolina (most br.2 na skretanju Grebak), u toku su radovi na sanaciji mosta, saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila obilaznicom u  neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

REGIONALNI PUTEVI

R-445 Zenica-Tetovo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji  saobraćaj se odvija jednom trakom (dionica od kružne raskrsnice Crkva do prevoja gdje se nalazi pekara “Pariz”).

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna.

R-459 Tuzla-Šibošnica (Lovački dom-Šibošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Tuzla-Priboj-Lopare-Čelić.

KANTON SARAJEVO

- Zbog održavanja manifestacije Jahorina Ultra Trail i trke “Midi Trail” danas od 09 do 09:15 sati doći će do obustave saobraćaja u ulici Obala Kulina bana (na dijelu od raskrsnice sa ulicom Zelenih beretki do raskrsnice sa ulicom Telali). Za vrijeme obustave, saobraćaj će se odvijati alternativnim pravcima.

- Radi potreba snimanja dugometražnog igranog filma “Ključ” u periodu od 26.07. do 19.08.2015. dolaziti će do kraćih obustava (od 3 do 5  minuta) u ulicama Branilaca Sarajeva, Maršala Tita, Hamze Hume, Muse Ćazima Ćatića, Ćemaluša, Niže banje, Mehmeda Spahe, Valtera Perića, Dalmatinska, Petrakijina, Branislava Đurđeva, Čekaluša, Kundurdžiluk i Ferhadija.

-Zbog izvođenja sanacionih radova u noćnim satima (00-06 sati) saobraćaj će se odvijati jednom trakom u ulicama: Džemala Bijedića, Bulevar Meše Selimovića, Zmaja od Bosne, Hiseta, Obala Kulina Bana, Mula Mustafe Bašeskije i Maršala Tita  i to  za smijer Baščaršija-Ilidža do 03.08.

-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama Vlakovo i Jošanička (od raskrsnice sa ulicom Omladinska do raskrsnice sa ulicom Igmanska), kao i na raskrsnici ulica Alije Kučukalića i Džemala Bijedića.