BIH

Donald Tramp: Milijarder u političkom usponu

Ličnost sedmice

G. M.

2.8.2015

Američki milijarder, vlasnik lanca nekretnina i televizijska ličnost poznata po popularnom šouu realnosti "The Apprentice" Donald Tramp (Trupm) glavna je tema američkih i, dobrim dijelom, svjetskih medija. 

On je dospio u žižu javnosti nakon što je objavio svoju kandidaturu za nasljednika Baraka Obame (Barack) na poziciji predsjednika najjače svjetske sile. 

Uloga heroja 

Otad on neprestano puni novinske stupce, bilo u pozitivnom ili negativnom kontekstu. Dok mu se jedni dive i priželjkuju da baš on bude naredni američki predsjednik, drugi ga ismijavaju i negiraju njegovu sposobnost. 

Tramp je jedna od onih ličnosti koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, a on sam tome svjesno doprinosi ne bojeći se davati izjave koje ponekad udaraju u srž ustaljenih principa američkog društva. 

Tako je, između ostalog, osporio ulogu ratnog heroja koju republikanski senator Džon Mekejn (McCain) u američkom društvu uživa već decenijama. Tramp je kazao da se Mekejn naziva herojem samo zato što je bio zarobljen u Vijetnamskom ratu. 

- Ja više volim ljude koji nisu bili zarobljeni - kazao je Tramp, izazvavši bijes jednog broja ratnih veterana i njihovih porodica.  

Tramp je razljutio javnost i kada je optužio meksičku vladu u SAD da šalje silovatelje i pljačkaše te najavio oštriju borbu protiv ilegalnih migracija. Dalje, Tramp je zatalasao javnost u Americi kada je kazao da bi, kada bi bio predsjednik, bio prijatelj s ruskim liderom Vladimirom Putinom. 

Šteta biznisu 

Sve ove izjave Trampu su donijele mnogo kritika, a navodno su počele štetiti i njegovom biznisu, ali su ga istovremeno lansirale na prvo mjesto među kandidatima za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2016. godine.

On je trenutno u vodstvu o odnosu na glavnog oponenta, bivšeg guvernera Floride Džeba Buša (Jeb Bush). Buš, brat bivšeg predsjednika Džordža Buša (George), donedavno je slovio za republikanskog favorita, ali se iznenada našao ispod Trampa na ljestvici popularnosti, i to za četiri posto. 

Enormno bogatstvo 

Donald Tramp rođen je u Njujorku 14. juna 1946. Njegovo bogatstvo, uglavnom u nekretninama, procjenjuje na oko tri milijarde američkih dolara, iako je on nedavno tvrdio da bi ova cifra mogla biti čak do 10 milijardi dolara.