GLOBUS

OLIMPIJCI ĆE SE TAKMIČITI NA ZAGAĐENIM VODAMA More oko Rio de Janeira sadrži previše bakterija i virusa

Voda na Copacabani sadrži preko dva miliona opasnih organizama po litri

A.U.

31.7.2015

Najnoviji podaci brazilske vlade o zagađenju voda u Rio de Janeiru pokazuju da obala nije ni blizu dovoljno čista kako bi se na njoj mogli takmičiti sportisti.

Ovog vikenda bit će održano takmičenje u triatlonu, ali analize od ponedjeljka pokazuju da u vodama ima prevše fekalnih bakterija. Ovo uključuje i vode na globalno poznatoj plaži Copacabana.

Također, agencija Associated Press jučer je objavila izvještaj u kojem se navodi da bakterije i virusi iz vode oko Ria mogu uzrokovati teška oboljenja.

Radi se o potencijalnim oboljenjima respiratornog i digestivnog sistema, ali i oboljenjima srca i mozga.

Mjesto gdje bi sportisti trebali ući u vodu na Copacabani ima preko dva miliona opasnih organizama po litru. Sturčnjaci iz SAD-a kazali su da je to 2.000 puta više od količine koja bi se smatrala dozvoljenom u njihovoj zemlji ili Evropi.

Vlasti u tom gradu okomili su se na ovaj izvještaj, rekavši da količine opasnih organizama po litru nisu zakonom propisane, te da nije pošteno suditi Brazilu samo na osnovu toga.

Podsjetimo, naredne godine u tom gradu trebale bi biti održane Olimpijske igre, u okviru kojih će biti održavana i takmičenja na vodi.