KOLUMNE

Ko su privilegirani

Komentar dana

Goran MRKIĆ ([email protected])

1.8.2015

Vlasti Federacije BiH usvajanjem novog Zakona o radu pokazale su da se ni najmanje ne brinu o interesima građana. Hiljade radnika koje su protestirale ispred Parlamenta samo su mali dio javnosti koja je izrazila nezadovoljstvo ovim zakonom. 

Građani su jasno stavili do znanja vlastima da nisu protiv reformi, ali da one moraju biti racionalne, odnositi se na sve jednako i da se njima ne smiju narušavati osnovna ljudska prava. 

Ovaj zakon izrađen je daleko od očiju javnosti, bez dijaloga s onima na koje se odnosi, radnicima i sindikatima. Takvo ponašanje vlasti ne smije se dopustiti. 

Zanimljivo je da su vlasti posegnule za smanjenjem prava radnika, optuživši ih čak da su privilegirana skupina društva. U BiH je, nažalost, privilegiran svako ko radi, s obzirom na opću bijedu, neimaštinu i nezaposlenost. 

No, oni zaista privilegirani, u pravom smislu te riječi, jesu oni koji sjede u ministarskim, direktorskim i drugim foteljama te oni u Parlamentu koji su glasali za ovaj zakon. Njima nije bilo ni na kraj pameti da prilikom provođenja reformi krenu od sebe, da skrešu svoja enormna primanja po raznim osnovama, da smanje luksuzni i bespotrebni vozni park itd. 

Osim toga, trebali su se obračunati s korupcijom, nepotizmom, političkom manipulacijom u javnim preduzećima koji su, između ostalih, pravi uzroci lošeg stanja u kojem se bh. privreda nalazi. 

Ono što je dobro u svemu jeste da su radnici, a i cjelokupna javnost, konačno progovorili zajedničkim jezikom te pokazali da su se spremni boriti protiv ove nenarodne vlasti.