BIH

POTREBAN PAROVOD Radnici Dite na korak od proizvodnje praškastih deterdženata

Hoće li Elektroprivreda BiH ispuniti obećanje i pomoći tuzlanskim radnicima?

A. UZUNOVIĆ

31.7.2015

Radnici tuzlanske Dite na pragu su da počnu sa proizvodnjom praškastih deterdženata. Tuzlacima, koji su postali simbol radničke borbe u BiH, potrebna je pomoć kako bi popravili parovod, neophodan za proizvodnju prašaka.

Isječeno je svih 400 metara parovoda koji vodi od fabrike do Termoelektrane Tuzla, a lopovi su metal prodali kao staro željezo.

"Završili smo sve što se tiče remonta, pogona i mašina. Imamo problem što nam je isječen parovod, a nismo ga mogli sačuvati jer izlazi iz kruga fabrike. Bez toga ne možemo proizvoditi praškasti deterdžent", rekao je predsjednik Sindikata radnika Dite Dževad Mehmedović.

Navodi da bi, ukoliko parovod ne bude saniran, u pitanje mogla doći i proizvodnja tečnih proizvoda.

"Kada zahladni, neke sirovine za proizvodnju tečnih deterdženata morat ćemo i razgrijavati, a za to nam je potreban parovod", rekao je Mehmedović.

Obećanje Elektroprivrede

Početkom ovog mjeseca stečajni direktor Hajrudin Kunalić je dobio obećanje od Elektroprivrede BiH da će im pomoći u izgradnji parovoda. Naime, potrebne su komadi cijevi dugi šest metara, promjera 168, te četiri koljena od 90 stepeni, šest polukoljena od 45 stepeni, 600 metara izolacije i staklene vune. 

Kako bi inžinjeri mogli doći da pogledaju i procijene težinu štete, radnici su raskrčili 400 trase za novi parovod, te sada čekaju na ispunjenje obećanja.

"Ipak, jučer smo saznali da je tim iz Termoelektrane vratio nazad pismo u Sarajevo, te sada očekujemo šta će se desiti", kaže Mehmedović.

Potražnja iz Makedonije i Kosova

Da popravak parovoda ne bi bio uzaludan, pokazuje i činjenica da su Ditu kontaktirali stari kupci iz Makedonije i Kosova koji opet žele praškaste proizvode iz Tuzle, odnosno detedržente Ida i Arix.

"Ako se ima volje, taj parovod se može popraviti za pet dana. Potrebne su cijevi dužine šest metara, a iz Centralnog grijanja Komunalnog preduzeća iz Tuzle obećali su nam majstore koji će to besplatno zavariti", kaže Mehmedović.

Volonterska akcija

Građani okupljeni u neformalnim grupama „Građani TK #SaDitom“ i Asocijacije Zelene Staze - Green Tour Tuzla sutra će ponuditi svoje vrijeme i trud kako bi pomogli Diti. Oni će očistiti radne prostorije i proizvodne hale Fabrike, a u akciji bi trebalo učestvovati 40 do 50 volontera. Također, dio njih pomoći će u lijepljenju etiketa na proizvode.