KOŠARKA

TEŠKA SITUACIJA U KS BIH Mahmutović: Od kompanija, do sada nam je samo Bosnalijek novčano pomogao

Uputio Vapaj da se pomogne svim sportistima BiH

A.U.

31.7.2015

Nakon historijskog uspjeha juniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine, koja je danas pobjedom nad Španijom izborila polufinale na Evropskom prvenstvu A divizije, ponovo je aktualizirana priča o katastrofalnom financijskom stanju u Košarkaškom savezu.

Kao i većina sportskih kolektiva u BiH, bez obzira koliko bili uspješni, i KS BiH muku muči sa financijama, a samo generalni sekretar Harun Mahmutović zna kako uspjeva poslati reprezentacije na takmičenja.

"Posudili smo novac da platimo avionsku kartu i jedina smo reprezentacija koja nije platila kotizaciju. Molio sam ljude iz FIBA-e da nas ne izbace, rekavši im da ćemo platiti dug kada budemo mogli", rekao je Mahmutović za „Avazov“ portal.

"Danas smo dobili novac od Bosnalijeka, a što se tiče državnih institucija, jedino nam je pomogao Kanton Sarajevo. U narednom periodu trebali bi dobiti novac i od druge kompanije koja nam je sponzor", naveo je Mahmutović. 

Uputio je vapaj da se pomogne, ne samo košarkaškim reprezentacijama, već i svim drugim sportistima koji predstavljaju BiH, te je spomenuo atletičara Amela Tuku koji fantastično predstavlja BiH u tom sportu, ali i druge uspješne sportiste. 

"Oni su nešto najljepše što ova država ima", rekao je Mahmutović.

Kazao je da je danas i ženska reprezentacija otišla u Rumuniju na Evropsko prvenstvo. Savez za nju nije platio kotizaciju jer nema novca, a isti slučaj je i sa U20 muškom reprezentacijom.

Naveo je da Savezu sume koju su smješne u poređenju na ono što ulažu Srbija i Hrvatska u svoje košarkaške saveze.

"Puno sam zahvalan na 10.000 ili 20.000 KM jer, s jedne strane, velika nam je marka, a malo nam je milion", kazao je Mahmutović.

Novca nema ni za U16 reprezentaciju koja je prošle godine na EP-u zauzela osmo mjesto.

"Stvarno nam je potrebna pomoć, u utorak U16 reprezentacija ide u Litvaniju. Ni za njih nismo platili kotizaciju", rekao je Mahmutović.  

Do kad može ovako?

Iako FIBA ima razumjevanja za situaciju u kojoj se nalazi KS BiH, Mahmutović napominje da to neće potrajati vječno.

"Vidjet ćemo do kada će nas FIBA pustiti i čekati da platimo dug. Oni znaju našu situaciju i vidim da su i ljuti što ne plaćamo, a s druge strane nas i razumiju. Ipak, negdje mora biti granica. Sutra bi neko mogao reći da nećemo ići na Eurobasket dok ne izmirimo obaveze", rekao je Mahmutović.

Napominje da su ovakve situacije sramota i za kompletnu BiH.  

"Ovdje država gubi obraz. Da li iko shvata da nam treba pomoć?“, pita se Mahmutović.