GLOBUS

Koalicija unuštila dva mosta ključna za IS

Na granici između Sirije i Iraka

Fena

31.7.2015

Međunarodna koalicija koju predvode Sjedinjene Američke Države uništila je dva mosta koja je džihadistička grupa Islamska država (IS) koristila da bi povezala svoje položaje na granici između Sirije i Iraka, saopćila je u petak nevladina organizacija. 

- Koalicija je uništila s noći četvrtak na petak dva mosta koja su povezivala sirijski grad Bukamal u Iraku. Radi se o strateški važnim mostovima za kretanje IS-a - rekao je za novinsku agenciju AFP direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava (OSDH) Rami Abdel Rahman.

- Oni su omogućavali IS-u da poveže Bukamal na iračkoj granici (i skrati udaljenost) u nekoliko minuta. Udari ne blokiraju potpuno prelaze ali otežavaju kretanje IS-a jer on mora upotrijebiti duge ceste za što treba više vremena da bi otkrili njihove konvoje - dodao je on.

Koalicija koju predvode Sjedinjene Američke Države je potvrdila u saopćenju da je pogodila "u blizini Deiz Ezzora, tri mosta IS-a". 

- Snage koalicije su pogodile nekoliko IS-ovih meta u blizini istočne sirijske granice, kako bi smanjila slobodu kretanja islamističke grupe - rekao je brigadni general Kevin Killea, šef zapovjedništva koalicije.

Ovi udari će imati duboke posljedice na kapacitet IS-a da bi upravljao operacijama u Iraku iz Sirije, posebno na Ramadi, koji je glavni pokrajinski grad regije Al-Anbar, dodao je on.

Dva mosta su bila "među glavnim cestama koje su vodile na iračku granicu", rekao je Abdel Rahman. Treći most koji je gađala koalicija se nalazi u istoj pokrajini, ali ne blizu granice.

Koalicija je započela zračnu kampanju protiv IS-a u Siriji u septembru.