GLOBUS

Amerika osudila brutalan napad u kome je stradala beba

Napadnuta porodica Davabšeh na Zapadnoj obali

Srna

31.7.2015

Amerika je najoštrije osudila brutalan teroristički napad na Zapadnoj obali u kome je u podmetnutom požaru poginulo palestinsko dijete.
 
- Pozdravljamo naredbu koju je premijer Izraela Benjamin Netanjahu izdao snagama bezbjednosti da upotrijebe sva raspoloživa sredstva i privedu i osude odgovorne za ovaj teroristički akt - navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Prethodno je izraelski premijer razgovarao telefonom sa predsjednikom Palestinske uprave Mahmudom Abasom, sa kojim inače nema kontakata, i poručio da su svi u Izraelu šokirani terorističkim napadom na porodicu Davabšeh na Zapadnoj obali.

Netanjahu je Abasu rekao da je posjetio u bolnici Riham Davabšeh (26), majku poginule 18-mjesečne bebe, i njenog četvorogodišnjeg sina koji su zadobili teže povrede kada su jevrejski ekstremisti rano jutros zapalili dvije palestinske kuće na Zapadnoj obali.

Izraelska vojska saopštila je danas da su osumnjičeni jevrejski ekstremisti zapalili dvije palestinske kuće u selu Duma na Zapadnoj obali i da je poginulo dijete, a teže su povrijeđene četiri osobe.

Osuda napada stigla je i iz EU koja je od Izraela zatražila da preduzme odlučne mjere za zaštitu lokalnog stanovništva, efikasno sprovođenje zakona i nultu toleranciju prema nasilju ekstremista.