KULTURA

GORAŽDE Sutra počinje Internacionalni festival prijateljstva

18. kulturna manifestacija na obalama Drine

Al. B.

31.7.2015

I ove godine u prvim danima avgusta Goražde je domaćin tradicionalne manifestacije, koja će na obalama Drine okupiti učesnike iz BiH, Francuske, Turske, Bugarske, Srbije, Kosova, Njemačke i drugih zemalja. 18. internacionalni Festival prijateljstva publici će ponuditi brojne sadržaje – sajam knjiga i promocije knjiga, projekcije igranih i dokumentarnih filmova, te koncerte narodne, pop i rok muzike.  

Jedan od najvažnijih segmenata Festivala bit će međunarodna likovna kolonija „Boje prijateljstva“, a u program su vraćene „Igre na Žanju“, u sklopu kojih će se mladi na riječnom, šljunčanom ostrvu zvanom Žanj, takmičiti u nogometu, odbojci na pijesku i drugim disciplinama.

Sajam starih zanata također je jedan od posjećenijih sadržaja Festivala prijateljstva, a organiziran je s viljem očuvanja tradicije ručnog stvaranja i promocije turističke i gastronomske ponude oražda. Najmlađi će učestvovati u edukativnim i zabavnim radionicama, a njihova festivalska priča i ove godine bit će okončana velikim maskembalom.

Ceremonija svečanog otvaranja manifestacije planirana je za subotu u 20.30 sati.