GLOBUS

ADVOKAT PORODICE Za ubistvo Litvinenka odgovoran "tiranin" Putin sa "kompanjonima"

Fena

31.7.2015

Ruski predsjednik Vladimir Putin je "tiranin" koji, zajedno sa svojim "kompanjonima" iz Kremlja, stoji iza ubistva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinenka u Londonu 2006., izjavio je u petak advokat Litvinenkove udovice.

Kritičar Kremlja Litvinenko umro je tri sedmice nakon što je popio zeleni čaj otrovan radioaktivnim polonijem-210 u luksuznom londonskom hotelu Millennium.
Britanske vlasti kažu da dokazi kao izvršitelje ubistva terete Ruse Andreja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna, a sam Litvinenko je na mrtvačkoj postelji kao nalogodavca optužio Putina.

Dvojica Rusa negiraju umiješanost, a ruska vlada bilo kakve veze s njegovom smrću, dovodeći u pitanje britanske motive. 

Završnog dana britanske istrage, advokat Ben Emmerson rekao je da naučni dokazi koji Lugovoja i Kovtuna povezuju s tragovima polonija u Londonu izvan svake sumnje pokazuju da su oni odgovorni za ubistvo.

"Isti dokazi pokazuju da iza ubistva stoji ruska država", rekao je.

Emmerson je dodao da je Putin, istoga dana u martu kada su istrazi predočeni dokazi o umiješanosti Kovtuna, odlikovao Lugovoja Medaljom časti za službu domovini.

Bila je to "prijeteća gesta podrške" s ciljem ometanja istrage, rekao je.

"Bila je to gesta sve izoliranijeg tiranina, moralno poremećenog autoritarnog vođe koji je u tom trenutku očajnički pokušavao zadržati političku moć, suočen s međunarodnim sankcijama i sve oštrijim međunarodnim osudama", istaknuo je advokat.