BIH

Dogovorena koalicija SDA, BPS, SBiH i A-SDA

U zgradi Predsjedništva BiH

M. Aš.

31.7.2015

14:50 U zgradi Predsjedništva BiH završen je sastanak delegacija SDA, BPS-a, Stranke za BiH i A-SDA. Novinarima je rečeno da je potpisana koalicija između ovih stranaka na Federalnom nivou što je potvrdio Sefer Halilović, predsjednik BPS-a.

Riječ je o sporazumu o političkoj saradnji i jedinstvenom nastupu za mandatni period 2015-2018. U sporazumu koji je potpisan stoji da se ove političke stranke obavezuju da će formirati vlast na nivou FBiH i kantona TK, USK, BPK i HNK te podržati program rada FBiH kao i aktuelni saziv Vijeća ministara.

Novinarima je rečeno da je HDZ upoznata sa sporazumom i da je s njim saglasna, ali niko od predstavnika nije stavio potpis na ovaj sporazum.

14:30 Prije nekoliko minuta zgradu Predsjedništva BiH napustio je Amir Zukić, generalni sekretar SDA, koji je kazao da je sastanak dvaju delegacija završen, no u zgradi su još uvijek ostali predstavnici BPS-a. Zukić se nakon toga užurbano uputio prema zgradi Federalnog parlamenta gdje zasjeda Predstavnički dom.

14:10 Prema nezvaničnim informacijama u zgradi Predsjedništva BiH počeo je sastanak delegacije BPS-a koju predvodi predsjednik stranke Sefer Halilović s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Još uvijek nije zvanično objavljeno šta je tema za ovaj sastanak.

Inače, kako smo se uvjerili na licu mjesta, u zgradu Predsjedništva BiH ušli su i Semir Halilovića, sin Sefera Halilovića i potpredsjednik BPS-a te Zaim Backović, jedan od potpredsjednika stranke.