VIJESTI

Mektić razgovarao s ambasadorom Egipta u BiH o saradnji u oblasti sigurnosti

Yasser Sayed Mahmoud El Atawi posjetio je danas Ministarstvo sigurnosti BiH

Fena

31.7.2015

Ambasador Arapske Republike Egipat Yasser Sayed Mahmoud El Atawi posjetio je danas Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine gdje je razgovarao s ministrom Draganom Mektićem o saradnji u oblasti sigurnosti, posebno kada je u pitanju zajedničko djelovanjem u borbi protiv terorizma. 

Mektić je upoznao gosta s nizom mjera koje poduzima BiH, a koje su definirane novom strategijom borbe protiv terorizma čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH. Naveo je da su nedavno izrečene visoke kazne za terorizam na Sudu BiH jasna poruka da će BiH rigorozno da se obračuna sa ovom pojavom. 

Zaključio je da mjere koje se poduzimaju daju rezultate jer se smanjuje broj odlazaka bh. državljana na strana ratišta. 

Ambasador El Atawi je istakao da se dugogodišnja uspješna saradnja između dviju zemalja ogleda i kroz specijalističke obuke za policijske službenike u Egiptu. 

S tim u vezi, uputio je poziv za novu obuku policijskih službenika iz BiH za borbu protiv ekstremizma i terorizma na prestižnoj Policijskoj akademiji u Kairu. 

Poručeno je da će unapređenje dobre policijske saradnje, razmjena iskustava i informacija, biti prioritet u djelovanju Ministarstva sigurnosti i MUP-a Egipta i u budućnosti, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.