BIH

Bihać: Otkrivena koruptivna mreža u Kantonalnoj upravi za šumarstvo, optužen direktor

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona

Fena

31.7.2015

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) podiglo je danas optužnicu protiv Amira Kličića iz Cazina, direktora Kantonalne uprave za šumarstvo USK-a, zbog četiri krivična djela "primanja dara ili drugih oblika koristi" - saopćio je novinarima glasnogovornik Tužilaštva USK-a Adnan Tulić. 

Dodao je da se optuženom stavlja na teret da je od aprila 2013. do maja ove godine, za vrijeme dok je obavljao službenu funkciju direktora Uprave, kontinuirano iskorištavao na način da je primao mito u vidu novčanih iznosa na području više općina USK-a. 

- Od fizičkih i pravnih lica, koja se bave sječom šume, zahtijevao je veće novačane iznose, kako bi im omogućio sječu šume. Također, od zaposlenika Uprave je za niz službenih radnji zahtijevao i primao mito, kako bi vršio interne premještaje, dodjele službenih čekića i rješenja za doznaku šume i drugog - precizirao je Tulić. 

Po njegovim riječima, u jednom konkretnom slučaju iz optužnice u aprilu ove godine od dvije osobe tražio je 60.000 eura za političku kampanju, kako bi postao direktor Šumsko-privrednog društva (ŠPD) "Unsko-sanske šume". 

- Kao protuuslugu obećavao im je niz nezakonitih privilegija, posebno nakon što postane direktor ŠPD "Unsko-sanske šume", a što se zbog provedene istrage i rada Tužilaštva i policije nije desilo - dodao je Tulić. 

Tužilaštvo je u saradnji s Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP) USK-a, nakon efikasno provedene istrage, uspjelo razotkriti i krivično procesuirati, rakao je Tulić, dobro organiziranu koruptivnu mrežu u Kantonalnoj upravi za šumarstvo, na čijem se čelu nalazio direktor Kličić.