BIH

Obilježena 23. godišnjica stradanja građana Sarajeva u ulici Jukićeva

Poginulo pet civila, od toga dvoje djece

Fena

31.7.2015

Predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. obilježili su danas 23. godišnjicu stradanja pet civila, od toga dvoje djece, u ulici Jukićeva br. 169 i tom prilikom odali počast nevinim žrtvama. 

Na današnji dan 1992. godine u ulici Jukićeva br. 169 zločinci su ubili pet građana Sarajeva od kojih dvoje djece. 

Tog dana dogodila se porodična tragedija kada su stradala četiri člana porodice Kujundžić. Ubijeni su djeca, rođaci Indira (šest godina) i Rizvan Kujundžić (10 godina), te Indirina majka Delveta i nana Hasija Kujundžić. Ubijena je i njihova komšinica Mirjana Maksimović. Okupili smo se da obilježimo taj dan, da čuvamo uspomenu na nevino stradale, da čuvamo istinu od zaborava, kazao je Feni predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995. Fikret Grabovica. 

On je naglasio kako se "na današnji dan 1992. vodila bitka za Poljine te da je agresor zbog odmazde cijeli dan granatirao šire naseljeno područje i jedna od bezbroj ispaljenih granata našla put do skloništa gdje su bili ubijeni". 

Oni su bili sklonjeni u podrum zgrade gdje su stanovali međutim ni tu nisu mogli da nađu bezbjednost. I bilo je tragično, ubijeni su, kazao je Grabovica. 

Obilježavanju godišnjice stradanja nevinih civila u Ulici Jukićeva prisustovali su, pored predstavnika Udruženja, i predstavnici Općine Centar, te porodice ubijenih i mnogobrojni prijatelji i komšije.