GLOBUS

KO JE NOVI VOĐA TALIBANA Otvoreno zaprijetio ISIL-u da se drže dalje od Afganistana

Brzo napredovao u hijerarhiji

(Al. Ti.)

31.7.2015

Nakon što je s dvije godine zakašnjenja došla službena potvrda kako je vođa talibana Mula Mohamed Omar mrtav, sada se svi bave pitanjem – ko je čovjek koji ga je naslijedio? Na taj odgovor ipak nije trebalo toliko dugo čekati – Akhtar Mohamed Mansur, bivši Omarov zamjenik, novi je talibanski lider.

Mansur je rođen 1960-tih godina prošlog vijeka (tačan datum nije poznat) u provinciji Khandar, a odrastao je u Omarovom u blizini Omara. Bio je među osnivačima talibanskog pokreta u Afganistanu poznatog po brutalnosti.

Postao je guverner Khandara, a potom i ministar avijacije za vrijeme talibanskog režima. Tada se često susretao s Osamom bin Ladenom koji je živio u blizini aerodroma, piše Sky News.

Kao i Omar, školovao se u Pakistanu. Uhapšen je 2001. ali ga je predsjednik Karzai pomilovao. Zbog sve češćih upada Amerikanaca u domove talibana, bježi u Pakistan gdje se polako uspinje prema vrhu talibanske hijerarhije.

Masur je blizak pakistanskim vlastima koje posljednjih mjeseci pokušavaju poboljšati odnose s Afganistanom i koje su početkom juna bile domaćin mirovnih pregovora afganistanske vlade i talibana. Ipak, zbog Omerove smrti pregovori su odgođeni.

Bliske veze Mansura i Islamabada stavljaju ga, međutim, u dobru poziciju da pregovore oživi, ali samo ako bude uspio obuzdati tvrdokorne članove koji žele nastaviti s 14-godišnjom pobunom i koji smatraju da su dobili vjetar u leđa povlačenjem američkih i NATO snaga.

Mula Omar vodio je talibane 20 godina, no vođe su sada zabrinuti za budućnost njihovog pokreta, velikim dijelom i zbog ISIL-a kojoj su se neki talibani odlučili prikloniti.
Mansur je navodno pisao samoproglašenom vođi Islamske države Abuu Bakru al-Baghdadiju da se drži podalje od Afganistana.

Smrt Mule Omara koji se od 2001. godine nije pojavio u javnosti afganistanske vlasti potvrdile su dva dana prije novog kruga mirovnih pregovora. Umro je u bolnici u Karachiju.

"Mnogi talibani nisu znali gdje je. Sumnjali smo da je mrtav, ali nismo imali potvrdu", prenosi NYT. Samo su malobrojni imali pristup Omaru, a na kraju je navodno komunicirao samo s jednim čovjekom – Mansurom.