BIH

DF: Vlada FBIH pokušava smanjiti ionako oskudna radnička prava

Osudili usvajanje Zakona o radu

Onasa

31.7.2015

Predsjedništvo Demokratske fronte (DF) osudilo je, na sinoćnjoj sjednici, usvajanje Zakona o radu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH), saopštila je Stranka.

 "Krnja Vlada FBiH je uputila u proceduru prijedlog Zakona o radu iz čije pripreme su izbačeni predstavnici sindikata. Time je brutalno pogažen smisao Ekonomsko-socijalnog vijeća. Umjesto da nađu rješenje za dugove prema radnicima i doprinose koje su im dužni uplatiti, Vlada FBiH pokušava smanjiti ionako oskudna radnička prava, krijući se iza smokvinog lista reformske agende. Autokratsko i autistično ponašanje postaje pravilo ponašanja i jedini smisao rada vladajućih stranaka, koje od vlastitih građana bježe na zadnja vrata", navodi se u saopštenju.

DF je najavila da će učiniti sve da se ovaj zakon ne usvoji i u Predstavničkom domu FBiH.

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH iz DF napustili su jučer sjednicu Doma nakon što je izglasan dnevni red sa Prijedlogom zakona o radu.

Predsjedništvo DF usvojilo je i izvještaj o provedenim aktivnostima u pripremi Kongresa koji će biti održan u septembru ove godine, te pohvalilo rad i pružilo podršku svim predstavnicimma i delegatima DF u kantonalnim i entitetskim skupštinama/parlamentima, Parlamentu BiH, kao i predstavnicima DF u izvršnoj vlasti.