GLOBUS

ISTRAŽITELJI TVRDE Pronađena olupina u Indijskom okeanu je ostatak malezijskog aviona

Dijelovi pronađeni na francuskom otoku Reunion

Fena

31.7.2015

Australski istražni dužnosnici koji su angažirani na potrazi za nestalim malezijskim avionom na letu MH370 kazali su danas da su "sve više uvjereni" da je ostatak aviona pronađen na francuskom ostrvu Reunion pripadao nestalom Boeingu 777.

- Sve više i više smo uvjereni da su to ostaci aviona s leta MH370 - kazao je direktor Australskog ureda za sigurnost prometa koji vodi operacije potrage u Indijskom okeanu.

- Nastavljamo raditi s našim francuskim i malezijskim kolegama kako bi analizirali sve raspoložive informacije, no iako nismo 100 posto sigurni, nadamo se da ćemo vrlo brzo doći do tog stepena sigurnosti. Nadamo se doći do toga u iduća 24 sata - kazao je australski dužnosnik.

Ostaci pronađeni na francuskom otoku Reunion u Indijskom oceanu bit će prebačeni u Francusku kako bi se utvrdilo pripadaju li oni nestalom avionu Malaysia Airlinesa MH370.

Avion Malaysia Airlines leta MH370 nestao je bez traga prošle godine 8.marta. Komad olupine za koju se sumnja da pripada tom avionu, pronađen je 4.000 kilometara od navodnog mjesta pada aviona, piše Telegraph.

Jesu li ostaci mogli uopće stići do obale otoka koji je oko 4.000 kilometara udaljen od područja na kojem se malezijskom avionu izgubio svaki trag, jedno je od glavnih pitanja u rješavanju misterija nestalog aviona. Upravo to je pojasnio doktor okeanografije David Ferreira.

- Savršeno je moguće da su ga jake struje u Indijskom okeanu donijele od područja pretrage zapadno od Australije do Reuniona. Za 16 mjeseci, koliko je prošlo od pada, komad krila mogao je prijeći put od 3.000 do 4.000 kilometara.

U Indijskom oceanu su dvije glavne struje – jedna ide južno od pretpostavljene zone pada MH370 i njezin je smjer od zapada prema istoku. Druga struja nalazi se sjeverno od područja pretrage i kreće se od istoka na zapad. Ako je olupina pronađena kod Reuniona uistinu s MH370, onda je velika vjerojatnost da su je struje najprije nosile sjeverno od zone pada prije nego što ju je 'pokupila' jaka ekvatorska struja i odnijela na zapad" rekao je Ferreira.