BIH

Protesti roditelja učenika osnovne škole "Milan Rakić“: Počnite, konačno, raditi svoj posao!

Nastavak agonije u Kotorskom

N.Lukavica

31.7.2015

Mirni protesti roditelja učenika osnovne škole „Milan Rakić“ u Kotorskom, kod Doboja, ni nakon više od mjesec dana nisu donijeli apsolutno nikakve rezultate. Medijska pažnja koju su imali u momentima kada su odbili primiti knjižice svoje djece u kojima je izmjenjen naziv maternjeg jezika pomogla im je, kažu, samo da skrenu pažnju javnosti na svoje probleme, ali nažalost nije rezultirala promjenama.

Kršenje propisa

-Bosanskohercegovačka javnost je upoznata sa oštrim kršenjem propisa u smislu oduzimanja djeci prava na maternji jezik, ali je izostala reakcija onih koji su nadležni da rješavaju te besmislice, kazala je za Dnevni Avaz Lamija Mehmedić, prosvjetna radnica osnovne škole „Milan Rakić“, ali i majka dvoje djece koja pohađaju tu školu.

Ona je kazala kako su roditelji obavili razgovor sa direktorom škole, koji nije imao nikakv pisani trag o tome da mu je naređeno da se naziv jezika izmjeni, ali je tvrdio kako mu je naredba upućena telefonskim putem.

-Nama je kazano da će od septembra djeca slušati nepostojeći „bošnjački jezik“, s kojim se ne mogu upisati nigdje dalje u školu, jer takav ne postoji niti u Federaciji BiH, niti u RS-u, dodala je Mehmedić.

-Ministar prosvjete RS-a je dao usmeno obećanje da će se problem rješiti. Osim ovoga mi imamo problem i sa neredovnim odvijanjem nastave, kašnjenjem nastavnog osoblja, neadekvatnim prevozom učenika i mnogim drugim sličnim problemima, kazao je Sejad Imamović, jedan od roditelja čija djeca pohađaju osnovnu školu „Milan Rakić“ u Kotorsku.

Ipak, gorući problem mještana Kotorskog, učenika i njihovih roditelja, za sada je problem izmjene jezika, koji ne rješava niko, uprkos obećanjima da će se pristupiti njegovom rješavanju.

-Krajnji izlaz nam je da djecu upišemo u školu u Federaciji, ako se ništa ne izmjeni, a prva susjedna škola je tek u Doboj jugu ili Doboj Istoku, kazala je za „Dnevni Avaz“ Lejla Žilić, majka djece koja pohađaju osnovnu školu „Milan Rakić“.

Roditelji su jednoglasno odlučili da se izbore za prava svoje djece na korištenje maternjim jezikom, a potražiće, kako kažu, i alternativna rješenja. Pokrenuli su i peticiju u kojoj su dobili preko 2000 potpisa iz cijele Bosne i Hercegovine, za samo petanest dana, a ističu kako su u potpisivanju učestvovali bukvalno svi gradovi.

Upućen dopis

-Škola broji 157 učenika, a 80%  od tog broja su bošnjačka djeca, koja se vode kao nacionalna manjina i kao takvi se provode kroz školsku dokumentaciju, te nam se na kraju daju  lažna svjedočanstva. Borimo se s problemom upisivanja lažnih podataka u svjedočanstva učenika, zaključila je Mehmedić.

Roditelji su posebno ogorčeni na nepostupanje predsjednika Bakira Izetbegovića, kome je u nekoliko navrata upućen dopis, ali nikada nije stigao nikakav odgovor. Smatraju da je narušeno pravo svih Bosanaca i Hercegovaca, jer se ne poštuje Ustavom zagarantovana odredba o služenju maternjim jezikom, te pozivaju zadužene za rješavanje nastalog problema da se o istom i pobrinu. Roditelji traže da se oni koji su dobili glasove naroda okrenu povratničkoj populaciji te utvrde što se zaista dešava na terenu, te da preduzmu sve neophodno da se problem riješi, jer je to njihova primarna dužnost.

-Mi nemamo podršku onih čija je dužnost da rješavaju ovaj problem. Na naš problem su se oglušili oni koji su najviše zaduženi za njegovo rješavanje, ističu nezadovoljni roditelji.

Oni su istakli da su dobili podršku potpredsjednika Salkića, ministra Osmanovića, predsjednika kluba Bošnjaka RS-a Mihneta Okića, Medžlisa Islamske zajednice Doboj, kulturnog društva „Preporod“, ali da je podrška vrha vlasti izostala.

-Apeliramo na one koje nisu, da konačno počnu da rade svoj posao, zaključila je Mehmedić.