GLOBUS

Jevrejski ekstremisti zapalili palestinsku kuću u kojoj je izgorjela 18-mjesečna beba

Napad nazvan terorističkim

Fena

31.7.2015

Jevrejski ekstremisti podmetnuli su vatru u palestinskoj kući na okupiranoj Zapadnoj obali u petak, ubivši 18-mjesečnu bebu i teško ozlijedivši nekoliko ostalih članova porodice, u napadu koji je izraelski premijer nazvao terorističkim činom.

Kuća u Dumi, seocetu u blizini grada Nablusa, spaljena je u ranim jutarnjim satima dok je porodica spavala. Grafiti na hebrejskom jeziku na kojima je pisalo "osveta" bili su ispisani na fasadi zgrade, saopćili su policija i svjedoci, a prenosi Reuters.

Oba roditelja djeteta i njegov četverogodišnji brat teško su ozlijeđeni. Oni su prebačeni helikopterom na liječenje u izraelsku bolnicu, saopćili su zvaničnici.

To je najteži napad izraelskih ekstremista otkako je palestinski tinejdžer spaljen na smrt u Jerusalemu prije godinu dana. To je uslijedilo nakon što su palestinski militanti na Zapadnoj obali oteli i ubili troje izraelskih tinejdžera.

Ibrahim Dawabsheh, mještanin Dume, kazao je da je čuo uzvike za pomoć iz kuće i da je dotrčao do nje.

- Ugledao sam dvojicu ljudi vani. Otišao sam pozvati u pomoć i kada sam se vratio oni su otišli - kazao je Dawabsheh.

- Pronašli smo roditelje unutar kuće s opekotinama i rekli su da je drugi dječak u kući, ali nismo mogli doći do spavaće sobe zbog vatre. On je bio unutar sobe dok spasioci nisu došli - kazao je Dawabsheh za Reuters.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izrazio je šokiranost.

- Ovo je teroristički napad. Izrael poduzima odlučne akcije protiv terorizma, bez obzira ko su počinioci - navodi on u saopćenju za javnost, dodajući da će "sva sredstva" biti iskorištena da se napadači privedu pravdi.

Izraelski vojni portparol, potpukovnik Peter Lerner, izjavio je da je istraga u toku i nazvao je napad "barbarskim činom terorizma".

Portparol palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa izjavio je da je Izrael odgovoran za napad.

- Takav se zločin ne bi desio da izraelska vlada ne insistira na širenju naselja i zaštiti doseljenika - navodi portparol Nabil Abu Rdainah u izjavi za zvaničnu palestinsku novinsku agenciju WAFA.