KULTURA

”Sluškinje” oduševile Trebinjce

Nastup tročlanog ansambla iz Hrvatske

P.M.

31.7.2015

Šeste takmičarske večeri Festivala festivala Trebinje 2015 po prvi put od obnavljanja festivala, nastupilo je jedno pozorište iz Hrvatske.

Riječ je o Dramskoj skupini „eRKaVe“  Udruženja studenata istorije hrvatskih studija Univerziteta u Zagrebu i Francuskog kluba iz Varaždina, koji su izveli  predstavu "Sluškinje“  po tekstu Žan Ženea, a u režiji Kristijana Žan-Mišela Jalžečića.

Kako sam režiser kaže drama ”Sluškinje” su klasik dramske književnosti i izvođene su najviše po Francuskoj.

- Kada govorimo o ”Sluškinjama” jako je bitno reći da tekst napisan prema istinitom događaju. Dvije sestre su uistinu htjele riješiti se svoje gospodarice kako bi dobile nadmoć. U našoj predstavi govori se o svakom onome ko je podtlačen na bilo koji način, odnosno tjera na razmišljanje kako se on nosi sa svojim nadređenim. Mi nadređene u našem životu jako rijetko vidimo. Na sceni ih zaklanja najlon. Svi šefovi velikih kompanija uvijek imaju nekog posrednika. Gospođa (odnosno gospodin, jer gospođu glumi muškarac) je nekako skrivena, a tim što glumi muškarac smo željeli da pokažemo da u nadeđenim ima demona, i svakakvuh previranja” istakao je Jalžečić.

Jalžečić je dodao da se u Trebinju osjeća divno, pogotovo kada su saznali da su oni prva skupina koja je došla iz Hrvatske poslije obnove Festivala.

- Ovo ovdje i ovako divna reakcija publike i ovacije za predstavu po meni je jako dobar put na poboljšanju dobrosusjedskih odnosa u regiji, istakao je Jalžečić.

Za protagonostu večeri žiri publike proglašena je glumica Zrinka Majstorović koja nije krila oduševljenje kako reakcijom i prijemom kod publike, tako i gradom uopšte.

- Jako sam srećna, umorna, uzbuđena i koliko vidim po reakcijama publike predstava im svidjela. Predstavu smo počeli raditi za Skup kazališnih amatera Zagreba negdje u  martu ove godine i do sada smo je izveli desetak puta. Reakcije publike uvijek su bile zadovoljavajuće. Ljudi su zatečeni predstavom i kažu da je na neki novi način urađen francuski pisac , da je predstava dignuta na neku novu razinu. Dobili smo nagradu na državnoj razini u Hrvatskoj proglašeni smo kao najbolja predstava u režijskom smislu, a ja sam takođe na državnoj razuni dobila nagradu za najbolju žensku ulogu, kaže Majstorović i dodaje da joj je cilj da jednog dana iz amaterizma pređe u profesionalne vode, jer želim upisati akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu jer je gura ljubav prema tome poslu odnosno kazalištu.

Posljednje takmičarske večeri nastuput će ansambl Bosanskog kulturnog centra i KUD-a „Adem Alić“ iz Gračanice, koji će izvesti predstavom „Skidajte se do kraja“, po tekstu Entonija Mek Kartena i Stivena Sinklera i u režiji Mirele Trepanić.

Uoči svečenog zatvaranja i dodjele Zlatnih maski i drugih priznanja najboljima na 58. smotri amaterskih pozorišta regiona, u Galeriji Kulturnog centra,, biće otvorena izložba pod nazivom ,“Festival okom kamere“, fotografija članova Foto-kino kluba Trebinje  nastalih  na ovogodišnjem festivalu.

Zavjesu na ovogodišnji Festival festival spustit će predstava,  koja se igra van konkurencije, „Ne igraj na Engleze“ u izvođenju Iks-oks teatra Boljevci,  po tekstu Vladimira Đurđevića a u režiji  Bore Nenić.