GLOBUS

INCIDENT IZNAD BALTIKA Britanski lovci poletjeli u susret grupi od 10 ruskih aviona!

Kraljevska avijacija angažovala se u duhu zajedničke odbrane vazdušnog prostora

Autor:(D. K.)

30.7.2015

Zbog ruske aneksije Krima povećane su tenzije na Baltiku, zbog toga se RAF angažovao u duhu zajedničke odbrane vazdušnog prostora.

Nakon što je vazdušna odbrana NATO snaga prošle nedjelje spazila više grupa aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru blizu baltičkih država, eskadrila lovaca britanskog ratnog vazduhoplovstva tipa "tajfun" poletjela je sa svoje piste u Estoniji.

Avioni kraljevske avijacije su nakon polijetanja identifikovali i presreli deset ruskih vojnih aviona, otkrilo je ministarstvo odbrane Velike Britanije.

Među ruskim avionima bila su četiri lovca suhoj Su-34, četiri MiG-a 31 i dva transportna aviona Antonov An26.

Zbog ruske aneksije Krima povećane su tenzije na Baltiku, zbog toga se RAF angažovao u duhu zajedničke odbrane vazdušnog prostora.

Zatečeni ruski vojni avioni izvršavali su rutinsku vježbu i britanski lovci su ih ispratili, otkrio je službeni London, a prenosi britanski Telegraph.

Ovo nije prvi incident te vrste. U maju su avioni britanske avijacije presreli dva ruska dalekometna bombardera pored sjeverne Škotske. Otkad je britanski premijer stupio na dužnost, britanski lovci više su od četrdeset puta angažovani na presretanju ruskih vojnih aviona.