KOLUMNE

Vladavina Superhika

Komentar dana

Tarik LAZOVIĆ

31.7.2015

Superhik, antiheroj iz kultnog stripa "Alan Ford", doživio je novu reinkarnaciju u liku i djelovanju Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Fadil Novalić, premijer, a kojom rukovodi Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. Znaju to stripomani, Superhik je antipod Robina Huda, a njegova jedina misija je da krade siromašnima i daje bogatima.

Kao takav, vjerovatno je omiljen lik među federalnom elitom koja je jučer podržala usvajanje novog zakona o padu, pardon, radu FBiH. Paralela s imaginarnim likom iz stripa nije uopće neprilična i potcjenjivačka - imajući u vidu da su stvari jučer bile kristalno jasne i jednostavne.

Propis protiv kojeg ustane 15.000 radnika, izađe na ljetnu žegu i cijeli dan protestira, u najmanju ruku zaslužuje da se ponovo razmotri, usaglasi i popravi. Samo bi iracionalna vlast željna novca i moći po svaku cijenu mogla u takvoj situaciji sve ignorirati, pogaziti prava, radnike i građane poniziti i izglasati zakon.

Nema tu, treba svakome biti jasno, nikakvih pravih reformi ni suštinskih promjena, niti je to motiv. Da su ove vlasti htjele evropske reforme, imale su desetine drugih na listi koje su mogle odavno provesti. No, zagrizle su samo za jednu - onu za koju misle da im omogućava strane kredite i produžava opstanak na vlasti. U nagonu za samoodržanjem spremni su odrezati i granu na kojoj sjede.

Poput Superhika odlučili su zagrabiti u džep siromašnima, a kako bi dopunili svoj džep i budžete koje godinama troše netransparentno, nenamjenski i protivno zakonu. Korak na koji su se odlučili je radikalan, očajnički, vrijeđa i udara na najširu populaciju radnika, među kojima su i borci i invalidi, dobitnici najviših ratnih priznanja, ali i mladi i stručni ljudi koji su ostali u BiH i našli svoje mjesto pod suncem. Stoga, nije malo onih koji smatraju da bi vlast ovu bitku mogla izgubiti. Konačno.