BIH

Vlada ZDK smijenila UO i NO Biroa ZDK

Bliži se kraj i Ratku Orlandiću

V. B.

30.7.2015

Postupajući po zaključku Skupštine Zeničko-dobojskog kantona iz maja, te i novog poziva zastupnice Meldine Ugarak (SBB) i Jasmina Duvnjaka (SDA), Vlada ZDK je na svom današnjem zasjedanju smijenila Upravni i Nadzorni odbor Službe za zapošljavanje ZDK te imenovala nova rukovodna tijela za naredna tri mjeseca. To je, po svemu sudeći, i uvod u smjenu direktora Ratka Orlandića (NSRzB).

- Mi dole imamo tri goruća problema, pojedinačne ljudske drame - kazao je premijer.

Na press-konferenciji premijer ZDK Miralem Galijašević (SDA), koji je proteklih mjeseci suočen s brojnim dokazima o nepravilnostima u radu, ali pritiscima i jednim fizičkim napadom na zaposlenicu.

Za v.d. predsjednika petolačnog UO, umjesto Antuna-Ivana Širića, imenovan Emir Džafić, a tročlanog NO, umjesto Sune Kovačevića, Admir Hodžić. Njihov će zadatak biti da, kako je istakao Galijašević, "hitno uspostave radnu i organizacionu disciplinu, s ciljem omogućavanja nesmetanog rada Službe".

Služba je u prvih šest mjeseci zabilježila poslovni gubitak od 1,9 miliona KM, pa će, kako je istakao ministar rada Nurdžihan Šahinović (SDA), novo rukovodstvo morati i dosljedno provesti martovske mjere štednje Vlade ZDK. Novi direktor Kantonalne bolnice Zenica, kako je najavio premijer Galijašević, bit će hirurg Rasim Skomorac (SDA), inače i zastupnik u Skupštini ZDK.