BIH

DANAS U ZASTUPNIČKOM DOMU Zakon o radu bit će razmatran po hitnom postupku!

Sjednica zakazana u 14 sati

D. K.

31.7.2015

U Sarajevu će danas biti održana 7. vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sa početkom u 14 sati. Na njenom dnevnom redu naći će se sedam tačaka, a među njima je svakako najzanimljiviji Prijedlog zakona o radu, koji je bio razlog jučerašnjih protesta u Sarajevu, na kojima se okupilo više od 10.000 ljudi.

Prijedlog zakona o radu jučer su usvojili delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, a danas će se naći i pred zastupnicima Zastupničkog doma. No, ono što je naročito bitno, u dnevni red ovo zakonsko rješenje sutra će, kao druga tačka dnevnog reda, biti razmatrano po hitnom postupku.

dnevni-red-zastupnicki-dom-1

Faksimil dnevnog reda današnje sjednice

Podsjećamo, Organizacioni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH sinoć je odustao od za danas najavljenih protesta pred zgradom Parlamenta FBiH, prvenstveno zbog činjenice da njihovi predstavnici danas namjeravaju prisustvovati sjednici Zastupničkog doma FBiH, na kojoj žele zastupnicima iznijeti 26 amandmana na  usvojeni Zakon o radu. No, upitno je koliko će to "piti vode", naročito imajući u vidu da, kada se zakoni razmatraju po hitnoj proceduri skraćuje se, ili čak i onemogućava, mogućnost amandmanskog djelovanja.

Potpredsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović izjavio je "Avazov" portal da je prvenstveno razlog zbog odustajanja od protesta u činjenici što Organizacioni odbor nije proteste najavio u skladu sa zakonom.

- Znajući kako se ova vlast ponaša prema nama, sasvim sam siguran da bi nam i zabranili to okupljanje - rekao nam je Šatorović.

U SSS BiH imali su obzira i prema radnicima, pa su odustali od protesta i zbog toga što bi "u svemu tome mogli nastradati nevini, a to su i radnici i policajci".

- Želim istaći korektan odnos predstavnika MUP-a KS, koji su i dušom i tijelom danas bili su uz nas - kazao je Šatorović.

Kako je naveo, na današnjoj sjednici Zastupničkog doma predstavnici SSS BiH će prije samog njenog početka, tačnije prije usvajanja dnevnog reda, još jednom pozvati parlamentarce da imaju sluha i povuku sporni zakon.

- Ukoliko dnevni red bude usvojen, zna se konačan ishod - ogorčen je Šatorović.

- Predstavnici Sindikata zabilježili su imena delegata koji su jučer dali svoju podršku zakonu, te će sve radnike koji se jave po pitanju ugroženosti njihovih prava slati na adrese tih delegata - dodao je Šatorović.

Ukoliko bi danas  ovaj, za mnoge sporni zakon, ipak bio usvojen, iz SSS BiH najavili su da će pokrenuti generalni štrajk.