GLOBUS

SIRIJA Poginulo 18 osoba u napadu IS-a

Na sjeveru zemlje

Fena

30.7.2015

Najmanje 18 kurdskih boraca i džihadista poginulo je u četvrtak u iznenadnom napadu grupe Islamska država (IS) i boraca u mjestima na sjeveru Sirije, koje su u ponedjeljak osvojili Kurdi, prema navodima nevladine organizacije.

- Jedinica IS-a je napala u četvrtak školu u kojoj su bili pozicionirani kurdski borci u mjestu Sarrine. Jedan džihadista je detonirao pojas s eksplozivom, a borbe su se zatim nastavile - saopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

- Osam napadača je poginulo, među kojima i bombaš samoubica, dok je 10 pripadnika Jedinice za zaštitu kurdskog naroda (YPG) poginulo - precizirao je ovaj izvor. Nakon borbi, džihadisti su pobjegli.

Kurdske snage preuzele su u ponedjeljak potpunu kontrolu Sarrinea nakon tri sedmice intenzivnih borbi. Taj grad se nalazi na autocesti M4, koju IS-a koristi za prelazak boraca i vojske između sjevernog Alepa i Rake, de facto "glavnog grada" ekstremističke organizacije u Siriji.

Zauzimanje tog grada presjeklo je pristup IS-a nekim područjima Alepa, gdje se džihadisti bore istovremeno s Kurdima i pobunjeničkim grupama.

IS-a je pretrpio u nekoliko mjeseci niz poraza, od kojih je posljednji u srijedu kada su njegovi borci protjerani iz Hassake, na sjeveroistoku zemlje.