BIZNIS

HYPO BANKA Do 2022. godine ulažu dvije milijarde eura

Nastavljaju poslovanje u BiH i regionu

Mi. K.

30.7.2015

Bankarska grupa "Hypo Alpe Adria" nastavit će da posluje i investira u BiH i regionu i to će podržati sa više od dvije milijarde eura do 2022. godine, izjavio je u Beogradu predsjednik Izvršnog odbora "Hypo grupe" Ulrih Kising (Urich Kissing).

U fokusu "Hypo banke" bit će širenje poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima, kao oblastima u kojima postoji najveći potencijal za rast, rekao je u razgovoru sa novinarima Kising koji je od polovine jula na čelu grupacije sa poslovanjem u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, i Crnoj Gori.

Kising je rekao da neće biti prekinuto ni poslovanje sa kompanijama i javnim sektorom, ali da se u poslovima sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima očekuje brži rast od prosjeka tržišta.

- Sredstva veća od dvije milijarde evra za likvidnost i kapital omogućiće da se posao razvija - rekao je on, ali je istakao da će banke morati tokom vremena da razvijaju i sopstvenu bazu sa finansiranje.

Kising je rekao da grupa sa pokazateljem adekvatnosti kapitala iznad 20 posto i čistim kreditnim portfoliom sa procentnom nenaplativih kredita oko 12 posto, ima odličnu osnovu za razvoj.

On je rekao i da su fond Advent i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) kao investitori u finansijskom sektoru poznati po tome da razvijaju poslovanje i da nisu preuzeli "Hypo grupu" da bi je brzo preprodali.

- Namjeravamo da investiramo, razvijamo posao na održivim i profitabilnim osnovama - istakao je Kising.

"Hypo grupa" ima oko 1,2 miliona korisnika i 250 filijala u pet zemalja regiona.

Investicioni fond Advent i EBRD okončali su u julu 2015. preuzimanje Hypo grupe Alpe Adria od "Heta Asset Resolution", entiteta nekadašnje Hypo Alpe Adria banke u vlasništvu Austrije.