BIH

Veto Bošnjaka na odluku o referendumu RS-u ide na Ustavni sud RS-a

Na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a danas nije postignut dogovor

Fena

30.7.2015

Na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a danas nije postignut dogovor o vetu Bošnjaka na odluku Narodne skupštine o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, te će ona biti upućena na odlučivanje Ustavnom sudu RS-a.
 
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske je 23. jula pokrenuo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa na odluku Narodne skupštine o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH, koja je skupštinska većina u RS usvojila 15. jula. 

Najavili su i da će zatražiti ocjenu ustavnosti Zakona o referendumu u RS. 

Predsjedavajuća Zajedničke komisije Nada Tešanović istakla je na pres-konferenciji da je bilo očekivano da nema saglasnosti o ovom pitanju. 

Sada će veto Bošnjaka biti upućen na odlučivanje Ustavnom sudu RS-a, a Tešanović smatra da taj sud neće prihvatiti odluku Kluba Bošnjaka da pokrene pitanje zaštite vitalnog interesa na odluku o referendumu u RS o Sudu i Tužilaštvu. 

Odluka će u Ustavni sud RS-a biti upućena u roku od sedam dana, a taj sud onda ima 30 dana da odlučuje o ovom pitanju.

Potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Senad Bratić potvrdio je na pres-konferenciji da će Bošnjaci tražiti ocjenu ustavnosti i Zakona o referendumu te ponovio da Narodna skupština RS-a nema mandat da odčuje o pitanjima s nivoa BiH, kao što je pravosuđe.
 
Vijeće naroda Republike Srpske jučer nije usaglasilo stavove o vetu Kluba Bošnjaka u vezi s održavanjem referenduma o radu Suda i Tužilaštva BiH.

Klubovi Srba, ostalih i Hrvata, osim dva delegata iz HSP-a, izjasnili su se da odlukom Skupštine RS-ao referendumu nije povrijeđen vitalni nacionalni interes Bošnjaka.