BIH

Jednoglasno usvojena Okvirna saobraćajna politika BiH za period od 2015. do 2030. godine

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH

Autor:A. Nu.

30.7.2015

14:10- Završena je sjednica Doma naroda.

Dom naroda Parlamenta BiH nakon jednosatne rasprave na današnjoj sjednici usvojio je zaključke Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i Informaciju Vijeća ministara BiH o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku. Sifet Podžić tokom rasprave pozvao je u ozbiljnu borbu s problemom sigurnosti u BiH, naglašavajući da je trenutno stanje katastrofalno.

- Krenimo u ozbiljnu reformu ovog sektora. Tvrdim da ovakvi kako smo organizirani po ovom pitanju s ovim zlom 21. stoljeća, terorizmom, ne da se ne možemo boriti, nego ne znamo šta se dešava - naglasio je Podžić.

Delegat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović zatražio je da se Zajedničkoj komisiji za odbranu i sigurnost vrate na ponovno razmatranje zaključci u vezi s terorističkim napadom na Policijsku stanicu u Zvorniku koji se desio krajem aprila .

Tokom rasprave,Nović je rekao da je rasprava o zaključcima u vezi s terorističkim napadom u Zvorniku zakasnila, jer je riječ o napadu koji se dogodio prije dva i po mjeseca.

Istakao je da je "nesreća" što ovaj Dom nakon toliko vremena raspravlja o ovom pitanju. On je naglasio da nadležne institucije i u ranijim sličnim događajima nisu ništa uradile, izrazivši bojazan da će to i sada biti slučaj.

- Evo prošlo je i 15 dana od događaja u Potočarima, niko odgovoran nije ili nema propusta u ovom slučaju. Danas imamo ovu Informaciju o Zvorniku i pitam sve nas nakon dva i po mjeseca šta se tamo desilo. Znamo li ko je to i kakvo je to lice, jer ovdje te informacije nema, kao ni iz kakvih pobuda je on to uradio. Ne znamo uopšte je li privedena kraju ta aktivnost ili se još vodi rasprava o tome pred Tužilaštvom - kazao je Nović.

Nedopustivo je, dodaje, da se u pretresima ne zna šta se oduzima, zašto i čemu će to služiti. Nović je izrazio nezadovoljstvo dijelom izvještaja Agencije za istrage i zaštitu BiH u kojem se navodi da je u pretresima nakon terorističkog napada u Zvorniku oduzeta vjerska literatura.

- Oduzima se CD vjerske literature, četiri pisma ljubavna, teroristička... Ako ovakav izvještaj ide tužiocu uopšte se ne čudim zašto tužioci odbacuju policijske izvještaje, a posebno zašto sudovi donose oslobađajuće presude . Jer ne može se na bazi takve nepreciznosti takvo nešto sačiniti - kazao je Nović.

S toga je od Ministarstva sigurnosti i Vijeća ministara BiH zatražio da pripreme informaciju o stanju sigurnosti u BiH, s akcentom na mogućnost novih terorističkih aktivnosti, kao i o stanju saradnje policijskih agencija i eventualno predlože mjere.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ognjen Tadić izrazio je sumnju da iza terorističkog napada u Zvorniku stoji podrška, s obzirom na to da je napadač tokom terorističkog napada bio "spreman" za akt koji je počinio.

- Mi pretpostavljamo da postoji podrška jer je izvršilac napada na sebi imao pancirni prsluk što znači da nije imao namjeru da to bude samoubilački napad, pretpostavljamo. Imao je rezervno naoružanje u automobilu koje nije iznio sa sobom već pretpostavljam da mu je trebalo služiti prilikom bjekstva. Postoji li, dakle, neko ko je njega pripremao za taj napada i čekao ga da mu pomogne. Sve ostalo su šuplje priče koje javnost apsolutno ne interesuju - kazao je Tadić.

12:32- Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je usvojili su Izvještaj o radu Ureda za razmatranje žalbi za 2014. godinu.

Delegati su usvojili i zaključak nadležne parlamentarne komisije kojim Dom naroda PSBiH zadužuje Vijeće ministara BiH da hitno razmotri novi Pravilnik o unutarnjoj strukturi Ureda za razmatranje žalbi radi davanja saglasnosti na njega, a sve u cilju uspostave adekvatne organizacijske strukture Ureda, te da i za realizaciju Pravilnika hitno osigura dodatna sredstva.

Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a za 2014. godinu i Izvještaj o obavljenoj reviziji finansijskih izvještaja BHRT-a za 2014. godinu nije usvojen.

Delegati nisu primili ka znanju Finansijski plan BHRT-a i planove programa za 2015. godinu.

Prihvaćen je zaključak koji je predložila delegatkinja Ljilja Zovko kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH, Ministarstvo komunikacija i saobraćaja BiH da, u saradnji s Odborom Sustava, najkasnije do kraja tekuće godine, Domu naroda dostavi Izvješće o usklađenosti i poduzetim mjerama za postizanje usklađenosti javnog RTV sustava s pravnom tekovinom EU, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji je stupilo na snagu 1. juna 2015. godine.

Delegati su usvojili Godišnji izvještaj iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2014. godinu. Karamatić je ovakav izvještaj pohvalio, kao i ministra koji je za poljoprivrednike obezbijedio plavo gorivo, i omogućio izvoz krompira i mlijeka na EU tržište.

Tokom rasprave ukazao je i na težak položaj poljoprivrednika naglašavajući potrebu isplate podsticaja poljoprivrednicima koji su dovedeni u jako težak položaj zbog neisplate.

12:20- Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici jednoglasno usvojio Prijedlog odluke o usvajanju Okvirne saobraćajne politike Bosne i Hercegovine za period od 2015. do 2030. godine.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, utvrdilo je Prijedlog odluke o usvajanju Okvirne prometne politike BiH za period od 2015. do 2030. godine, kojom se želi stvoriti ekonomičan i efikasan prometni sistem usklađen sa standardima Evropske unije (EU) i pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Mario Karamatić, delegat u Klubu hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta BiH,tokom rasprave o ovom Prijedlogu insistirao je sjednici ovog doma na odgovorima iz nadležnog ministarstva o informacijama koliko je inostranoj kući plaćeno za izrdu ove strategije.

- Usvajanjem ovog dokumenta nam se otvara mogućnost pristupa sredstvima evropskih fondova. Stoga me zanima zbog čega izradi ove okvirne politike nije prethodila dugoročna strategija. Ne vidim ni da li će cviljevi koji su ovdje postavljeni za pet ili deset godina imati efekte ove prometne politike. Također, ne vidim nikakve finansijske refleksije usvajanja ovog dokumenta osim ako gospoda koja će biti na samitu u Beču svojom sposobnošću uspije nešto uraditi. Zanima me informacija kojom raspololažem da se  da se plaćanje izrade prometne strategije planira platiti milion eura. A, ako mi imamo Ministarstvo prometa na državnoj razini koji nas košta šest ipo miliona eura, bilo bi logično da poslanici ministarstva odrade tu straegiju tako da nas to ne bi koštalo ništa. Ako sve to moramo platiti onda ne vidim svrhu postojanja ovog ministartva, ne vidim smisao njegovog postojanja. Podržat ću usvajanje ovakvog nakaradnog teksta isključivo zbog samita - kazao je Karamatić.

Usvajanjem ovog prijedloga bit će otvorena vrata za finansiranje izgradnje infrastrukturalnih projekata iz Evropske unije, koja je odvojila jednu milijardu eura za sljedećih pet godina za infrastrukturalno povezivanje regije zapadnog Balkana u sklopu "connectivity agende" pokrenute na samitu lidera zemalja zapadnog Balkana u Berlinu prošle godine.

Delegati su usvojili i zaključak nadležne parlamentarne komisije da Vijeće ministara BiH, prilikom donošenja Saobraćajne strategije i Akcionog plana, obavi sveobuhvatnu i otvorenu javnu raspravu, kao i da, prilikom realizacije Saobraćajne strategije i Akcionog plana, obavlja stalne koordinacije s nižim nivoima vlasti. 

11:21- U Sarajevu je počela sjednica Doma naroda Parlamenta BiH.

Na današnjoj sjednici bit će razmatran Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u BiH, kao i zahtjev delegata Ognjena Tadića i Darka Babalja za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o policijskim službenicima BiH po hitnom postupku.

Pred delegatima je i Prijedlog oduke o usvajanju Okvirne saobraćajne politike BiH za period od 2015. do 2030. godine, kao i zahtjev.

Na usvojenom dnevnom redu je i Prijedlog zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH povodom rasprave o Informaciji Vijeća ministara BiH o napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, te o nedavnom privođenju osoba na prostoru Republike Srpske.

Delegati će razmatrati i Izvještaj o radu i poslovanju BHRT-a i Izvještaj o obavljenoj reviziji finansijskih izvještaja BHRT-a za 2014. godinu.