VIJESTI

Ranka Mišić: Samo budale misle da je zakon o radu dobar

Podršku radnicima iz FBiH daju i kolege iz Republike Srpske

Redakcija

30.7.2015

11:55  Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić došla je danas u Sarajevo na proteste protiv usvajanja zakona o radu.

Kako je istaknula u izjavi za novinare, predstavnici Saveza sindikata RS-a došli su iskazati nesebičnu podršku sindikatima u Federaciji Bosne i Hercegovine u odbrani stečenih radničkih prava jer Vlada FBiH svojim postupcima pokušava da ih potpuno uništi.

Dodala je da se predloženi zakon o radu ne može porediti niti s jednim u svijetu jer se temelji na porobljavanju te da su došli na ove proteste jer i RS ima takve ambicije.

Mišić je naglasila da samo budale misle da je zakon o radu dobar jer po njemu radnici neće smjeti biti bolesni i morat će biti dostupni poslodavcu 24 sata dnevno.

Ona smatra da Međunarodni monetarni fonda (MMF) želi porobiti BiH jer "naši političari vode lošu politiku pa sada za šaku eura guraju građane u dodatno ropstvo".

Proteste pred zgradom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine organizirao je Savez samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) kako bi se usprotivili najavljenom usvajanju Zakona o radu.

 

11:30 Među protestancima ispred parlamenta FBiH nalazi se i poveća grupa radnika iz Republike Srpske koje predvodi predsjednica Sindikata Ranka Mišić.

Kako je rekao Selvedin Šatorović, podpresjednick SSS BiH, radnici i iz manjeg bh. entiteta imaju praktično iste probleme, razumiju svoje kolege iz Federacije i solidarišu se sa njima.

- Javili su nam se kolege iz Banja Luke i drugih gradova. Daju nam podršku, a jedan veći broj njih je i došao u Sarajevo, kako bi nam pomogli u nastojanjima da oborimo nametnuti Zakon o radu, kazao je Šatorović.