CRNA HRONIKA

Haris Tabaković, inspektor FUP-a, koji je optužen za ubistvo: Nisam kriv

Ročište za izjašnjenje o krivici u Kantonalnom sudu u Sarajevu

Dž. Bl./Am. K.

30.7.2015

Haris Tabaković (44), inspektor Federalne uprave policije (FUP), koji je 13. aprila ove godine u 22.45 sati iz službenog pištolja Glok ubio Firzetu Halkić (49) u stanu u ulici Bajrama Zenunija na Alipašinom Polju, pred sudijom za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Sarajevu Huseinom Delalićem, negirao je krivicu.

U roku od mjesec, kako to zakon nalaže, bit će zakazan termin za početak suđenja. 

Lokva krvi

Podsjećamo, nakon što je ubio Firzetu u stanu, Tabaković je pozvao policiju i kazao šta je učinio. Policijska patrola stigla je na mjesto ubistva, gdje je zatekla mrtvu 49-godišnjakinju u lokvi krvi. Na tijelu ubijene pronađeno je više rana nanesenih vatrenim oružjem u predjelu grudnog koša i stomaka.

Porodica ubijene tvrdila je neposredno nakon ubistva da Firzetu nije imao ko zaštititi od Tabakovića, kojeg su okarakterizirali kao nasilnika, čovjeka koji je proganjao i maltretirao. Tvrdili su i da mu Firzeta nije bila ljubavnica, kako su mediji tada objavili, nego djevojka, jer je Tabaković, prema njihovim pričama, rastavljen.

firzeta-i-tabakovic-1

Firzeta i Haris: Problematična veza tragično završena

S druge strane, izvor blizak istrazi tada nam je ispričfirzetao kako je Tabaković bio izuzetno dobar inspektor, ali je imao i nekoliko manjih „ispada" na poslu zbog burnog privatnog života. Isti izvor tada nam je otkrio da je inspektor Tabaković zločin, najvjerovatnije, počinio u stanju jakog nervnog rastrojstva, zbog problema u vezi koju je održavao s Firzetom.

Povukla prijavu

Nezvanično, Firzeta je u Policijskoj upravi Novi Grad mjesec prije ubistva podnijela krivičnu prijavu protiv Tabakovića, kazavši policajcima da je maltretira, da bi sutradan tu izjavu povukla govoreći im: „Ja njega volim."