BIH

ZAVRŠENI PROTESTI Novo okupljanje pred zgradom Parlamenta FBiH zakazano za sutra u 14 sati

Nakon vanredne sjednice Doma naroda u zgradi Parlamenta FBiH

Redakcija

30.7.2015

16:30- U toku je sjednica Organizacionog odbora SSSBiH na kojoj dogovaraju aktivnosti za nastavak protesta sutra zakazanih za 14 sati.

16:28- Kako javlja reporter sa lica mjesta posljednja grupa od 20-ak demnstranata napustila je područje ispred zgrade parlamenta FBiH.

16:15- Ismet Bajramović predsjednik Saveza samostalnih sindikata rekao je da je odluka Predsjedništva tog saveza da se sutra u 14 sati ponovo okupe pred zgradom Parlamenta FBiH.

Video: Agan Uzunović

On je pozvao demonstrante da lobiraju kako bi se što veći broj ljudi pojavio na proteste, pozvao je penzionere, radnike i ostale građane BiH.

Najavio je da će ukoliko Zakon bude usvojen, nastupiti generalni štrajk u FBiH.

razlaz

Nakon njegovog poziva demonstranti su počeli da se razilaze.

15:54- Vođa Sindikalista Selvedin Šatorović upravo je javno pročitao imena 28 zastupnika, ili kako ih je on nazvao "papaka" koji su glasali za novi Zakon o radu u Domu naroda.

Video: Agan Uzunović

imena

Foto: Delvin Kovač

15:49- Za 15 minuta bit će saopštena odluka predsjedništva Samostalnih sindikata BiH, koji se trenutno nalaze na sastanku povodom novog Zakona o radu, te šta će preduzeti - saopštio Ismet Bajramović, predsjednik Samostalnih sindikata BiH.

15:06- Kako javlja naš reporter s lica mjesta, pred zgradu Parlamenta stiglo je pojačanje od 50 policajca.

fotografija-3-70

15:04- Specijalci su upravo unijeli jednog povrijeđenog radnika u zgradu. Radi se o Nerminu Šaheti, radniku iz firme "Volskwagen" iz Sarajeva.

fotografija-3

15:02- Radnici su sklonili cijelu ogradu, a od zgrade ih dijeli kordon specijalaca. Oni prilaze zgradi podignutih ruku kako bi pokazali da ne žele nikoga napasti.

provala

14:59- Unutar zgrade Parlamenta su jake policijske snage koje osiguravaju Novalića i njegovu Vladu. Novinarima je ograničeno kretanje. U samoj zgradi vlada napeta atmosfera, zbog sve glasnijih zvižduka i ogromne mase radnika koji se čuju i u samoj sali Parlamenta.

14:57- Demostranti su probili dio ograde i ulaze u zgradu Parlamenta FBiH, a policija ih pokušava zaustaviti pendrecima i štitovima.

14:50- Kako javlja naš reporter s lica mjesta situacija je prilično napeta. Demonstranti su uz ogradu i tresu je, a kordon Specijalaca je iza nje. Oni uzvikuju "Bakire lopove, Fadile napolje".

policija-parlament

14:40- Demonstranti pokušavaju opet da uđu u zgradu Parlamenta FBiH jer je vrijeme za pauzu isteklo.

14:32- Na sjednici Doma naroda došla je na red i tačka Prijedloga zakona o radu, međutim kako saznajemo zastupnici Doma naroda su uzeli pauzu.

Na proteste u Sarajevo pristiže još radnika, a Selvedin Šatorović pozvao je Federaciju na generalni štrajk, odnosno na obustavu rada u cijelom entitetu te i policiju da ne upotrebljava silu protiv radnika.

Radnici i dalje zvižducima i sirenama pokušavaju skrenuti pažnju zastupnicima Parlamenta ali još nisu dobili nikakav odgovor.

14:25- Odblokiran je saobraćaj na Skenderiji. Radnici se vraćaju pred zgradu Parlamenta FBiH.

14:10- Šatorović pozvao sve u radnike u Federaciji BiH da prestanu sa radom i priključe im se, te da tako bude generalni štrajk u FBiH.

13:57- Specijalna jedinica pokušava skloniti radnike sa ulica ali sve veći broj njih iz one mase kod zgrade Parlamenta FBiH pridružuje se radnicima na raskrsnici na Skenderiji.

Medicinski stručnjaci Hitne pomoći Sarajevo cijeli dan su u blizini zgrade Parlamenta FBiH kako bi pružili pomoć, ako je nekome potrebna.

image-5558e52677e38144514ac6bcc0d772bdfc1b5ad68326d39d2a99a2a21eeaa9d1-v

Foto: A. Tiro

Dežurna doktorica Hitne pomoći kazala nam je da su do sada imali dvije intervencije kod starijih ljudi, koji su imali problema zbog visokog pritiska.

13:47-  Grupa demonstaranata blokirala je glavnu raskrsnicu na Skenderiji. Saobraćaj prema centru grada je onemogućen, a na raskrsnicu dolaze i pripadnici Specijalne jedinice.

13:42- Kako javlja naš reporter s lica mjesta, radnici su pozvali policiju da im se pridruže u protestu.

13:35- Predsjednik Sindikata Grasa Adnan Himzanija pozvao je radnike da blokiraju saobraćaj u gradu, a tridesetak demontranata je već krenulo da blokira glavnu saobraćajnicu u Sarajevu. Također, i Bajramović je pozvao radnike u FBiH da obustave rad i da se krene u generalni štrajk u FBiH.

13:30- Ismet Bajramović, predsjednik SSSBiH obratio se okupljenoj masi te im je kazao kako je načuo iz Parlamenta da će se danas usvojiti Prijedlog zakona o radu, s toga radnici upućuju poslednje upozorenje Vladi da će ukoliko se to desi ući u zgradu.

13:18- Među današnjim prosvjednicima su dva autobusa radnika iz "Fortune" i "Olimpa" iz Gračanice.

Kavazović Muhamed kazao nam je da radi za 170 KM od čega 70 daje za putne troškove te više ni sam ne zna kako preživljava.

13:05- Kako javlja naš reporter sa lica mjesta situacija je napeta. Demonstranti su pokušali da razbiju ogradu i da uđu u zgradu Federalnog parlamenta.

fotografija-3

Ovaj incident se desio nakon što je radnicima saopšteno da se moraju smiriti i dostojanstveno sačekati odliku Vlade. Oni su uznemireni jer im niko ne daje nikakve informacije, a odluku čekaju na  vrućini ispred zgrade te je masa radnika pohitila prema zgradi.

Za desetak minuta očekuje se odluka Vlade te nakon toga ukoliko Prijedlog  zakona o radu bude izglasan predstavnici Samostalnih sindikata planiraju mirno ući u zgradu Parlamenta jer žele da oni glasaju.

13:03 - Vođa sindikalista su upravo preko razglasa upoznali prisutne članove da su donijeli odluku da mirno uđu u zgradu parlamenta.

13:00- Ismet Bajramović je izašao iz zgrade Parlamenta obavijestio o tome da je dnevni red usvojen, a druga tačka dnevnog reda je Zakon o radu što je naišlo na negodovanje hiljada radnika. On ih je pozvao da ostanu dostojanstveni još neko vrijeme dok su iz mase stizali povici "hoćemo unutra", "blokirat ćemo cijeli grad", "treba bagru potjerati".

Nakon Bajramovića skupu se obratio Sinan Husić koji je rekao da ovi u zgradi ne znaju kako je situacija usijana i ne znaju da će FBiH biti u blokadi ako se usvoji zakon.

Za 10-tak minuta Bajramović će ponovo izaći sa novim informacijama.

1fullsizerender

12:57- Kako javljaju naši reporteri s lica mjesta, jedan od obespravljenih radnika prijeti samozapaljivanjem ukoliko se usvoji Prijedlog zakona o radu.

12:45- Berislav Živković predsjednik Kantonalnog odbora Posavina smatra da je u Vladi FBiH prijeko potreban dijalog među partnerima, kako bi se spriječile opasne tenzije.

Oko stotinjak radnika iz ovog Kantona koji su se okupili pred zgradom Parlamenta FBiH kažu da se stvari moraju vratiti u normalan kolosjek jer se ne mogu preko noći tek tako razmatrati prijedlozi u Parlamentu.

berislav

(Foto: A. Tiro) Živković: Moraju izmjeniti neke odredbe

- Ne može Vlada raditi ovakvom brzinom i pri tome govoriti jezikom ulice, ovaj Prijedlog zakona ide na štetu radnika i potrebno je dobro iščitati tekst ovog zakona u kojem je očigledno da se moraju izmjeniti neke odredbe. Mi bismo mogli prihvatiti Prijedlog zakona samo ukoliko se naprave te izmjene  - kazao je Živković.

12:30 - Policija i dalje zaustavlja autobuse kod vogošćanske petlje. Inače, tu su stigli radnici Elektroprivrete HZHB, iz Republike Srpske, te iz mnogih drugih krajeva BiH.

12:29- Dio radnika rudnika "Površinski Kop" iz Kaknja, njih oko 200 došli su na današnje proteste. Nisu htjeli zaustaviti proizvodnju u rudniku, tako da su došli radnici koji su slobodni.

transprent-12

- Idući put ako bude potrebe za ovakvo okupljanje odnosno ako usvoje Prijedlog zakona o radu stupit ćemo u generalni štrajk i na proteste ćemo povesti ako treba i supruge i djecu – kazao nam je Jasmin Višo.

12:20- Demonstranti su sada dali rok od 15 minuta da se povuče Zakon o rad inače će poduzeti mjere.

12:18 - Radnicima se obratio Selvedin Šatorović, podpredsjednik SSS koji je prenio trenutna dešavanja na sjednici Doma naroda FBiH.

- Trenutno se vodi rasprava o tome da li se Zakon treba naći na Dnevnom redu. Stranke SBB, SDP i DF snažno insistiraju na tome da se Zakon ukloni iz Dnevnog reda jer nema podršku radnika i sindikata zbog toga što im on oduzima sva prava. S druge strane, stranke vladajuće koalicije i Vlada uprkos tome vrše pritisak da se zakon usvoji iako nisu uspjeli dati bar jedan argument zbog čega se tako žuri da se radnicima oduzmu prava. Mi ćemo ovdje sačekati i vidjeti kakvu će oni odluku donijeti, i onda ćemo mi ovdje na našem domu naroda,  jer mi smo narod, donijeti odluku šta i kako dalje. Za sada, molim vas, ostanite mirni i dostojanstveni.

 

11:22-  Ševal Šahinbegović, prosvjetni radnik iz Bugojna došao je privatnim vozilom u Sarajevo i smatra da se više ne može postići nikakav kompromis između Vlade i Sindikata.

fullsizerender

- Ništa nam ne smeta, ni vrućina, ni gužva, a ako treba i duboko u noć ćemo ući dok ne dobijemo ono po šta smo došli - kazao je Šahinbegović.

11:10 - Predsjednik SSSBiH prije nekoliko trenutaka otišao je u zgradu Parlamenta kako bi iznio stav Sindikata o novom zakonu o radu, a prije toga se obratio hiljadama radnika koji su se okupili ispred Parlamenta.

On je rekao da je danas najponosniji čovjek na svijetu jer se ispred njega nalazi hiljade radnika koji su došli da iskažu svoj stav.

fotografija-2

- Svi prisutni pred ovom zgradom, radne kolege i kolegice, sindikalci, hvala što ste došli ispred ove zgrade koju su vaše ruke izgradile, koji ste došli da kažete "ne" novom zakonu o radu koji će od vas napraviti robove. Dobro došli ujedinjena radnička klaso koja je jača od papirnatog tigra i koja su garancija za našu djecu i za našu budućnost. Mi se nećemo bojati. Vi ste napravili ovu zgradu, a oni je koriste. Dobro znamo ko je jamio jamio, ko je lopov, a ko je pošten. Danas je poštena radnička klasa ona koja je ovdje i ona kojoj nisu dali da danas bude tu. Ali nisu nas uspjeli spriječiti da dođe više od 10.000 ljudi. I zato svi pokažite svoju vrijednost. Svi smo ovdje danas ujedinjeni i odoh s ovog mjesta da im saopštim da ovdje nisu zlikovci, banditi nego radnici naše države koji su je gradili i grade i dalje. Vidjet ćemo danas koja su to dva papka koja će dići za ovo što se zove "zabrana radničkih prava". Oni nisu naša vlast. Poslat ćemo im jasnu poruku, a to je zakon onima koji su gradili našu državu. Zakon nama, a ne njima. Poslije svega ovoga novi stav Sindikata je "dole vlast" koja pokušava da nas napravi robovima. Bolje grob nego rob - kazao je Bajramović.

transparent

10:55- Zastupnici Doma naroda upravo su ušli u zgradu parlamenta FBiH, gdje će se održati sjednica koja je razlog okupljanja više hiljada radnika, jer bi se na Dnevnom redu trebao naći Prijedlog zakona o radu, protiv čijeg usvajanja su svi radnici.

10:51- Kako javljaju naši reporteri s lica mjesta, oko hiljadu ipo ljudi upravo dolazi pred zgradu Pralamenta FBiH.

10:45- Današnjim protestima pridružile su se i socijalne radnice iz Osnovne škole "Stari Ilijaš", a jedna od njih, Aldina Bešlija-Salkić kazala je za "Avazov" portal da vjeruje da će se ljudi danas izboriti za svoja prava, jer kako kaže kada pogleda masu ispred Parlementa smatra da mogu uspjeti.

Protesti do sada protiču u najboljem redu, nisi zabilježeni nikakvi incidenti. S obzirom na visoke temperetaure, organizatori se nadaju da neće biti intervencija Hitne pomoći, jer su među masom prisutni i stariji ljudi.

mg-4897

Kako smo primjetili veliki broj specijalaca obezbjeđuje ambasade koje se nalaze u blizini Parlamenta u slučaju incidenata.

10:42 Potpredsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović kazao je da vlast pokušava opstruirati proteste zadržavajući autobuse na prilazima Sarajevu, ali on očekuje da će do 11.00 sati autobusi ipak stići na odredište te da će ispred zgrade Federalnog parlamenta biti između 7.000 i 10.000 ljudi.

10:36- Kako javlja naš reporter s lica mjesta sve više prosvjednika se okuplja pred zgradom Parlamneta FBiH.
 
- Ovaj Zakon je katastrofalan, pogotovo za mlade ljude koji tek treba da nađu posao. Vlast radi samo sebi u korist, na obični narod i radnike niko ne obraća pažnju - kazao je Mensur Strika, radnik i Zenice.

mg-4904

10:24 - Radnici "Vodovoda" iz Sarajeva kazali su za naš portal da su spremni na štrajk i masovne demonstracije ukoliko se ne ispuni današnji zahtjev Samostalnih sindikata BiH. Kako nam je kazao jedan od radnika "Vodovoda", Fahrudin Kovačević, nada se da će danas pobijediti razum, i da će uspjeti mirnim putem riješiti nesuglasice.

fotografija-3

(Foto: M. Kadrić)

- Nismo protiv reformi u državi, ali reforme se ne mogu praviti samo za siromašan i gladan narod. Zašto se ne prave reforme za Novalića, koji ima primanja od 5.000 KM ili za neke druge političke moćnike, koji su upravo i kreatori ovog Zakona. Hvala, Fahrudinu Radončiću i njegovoj opoziciji koji je i ovaj put stao na stranu naroda. Izašli smo siromašni iz rata i opet sad radnička snaga koja se bori golim rukama, je na rubu siromaštva - kazao je Kovačević.

protesti-1

(Foto: M. Kadrić)

10:03 Hiljade ljudi pristižu na proteste, zvužduci i ručne sirene odjekuju Sarajevom, gomila građana već je okupirala prostor ispred zgrade Parlamenta i pitanje je gdje će stati većinski ostatak koji dolazi. Razgovarali smo s predstavnicima Sindikata penzionera u BiH, kazali su nam da neće odustati dok se ne ukine donošenje Zakona o radu.

protesti1

9:48 - Zvanično nam je potvrđeno da na proteste dolazi više od stotinu autobusa predstavnika Samostalnih sindikata iz svih gradova FBiH, od toga samo 25 autobusa dolazi iz Tuzle i 12 iz Zenice. Također, nekolicina ljudi će doći i privatnim vozilima. Očekuje se da će ovo biti najveći protesti do sada.

protesti-2

(Foto: M. Kadrić)

9:37- Određeni broj građana koji se uputio prema zgradi Parlamenta zaustavljen je na vogošćanskoj petlji, odnosno na ulazu u Sarajevo. Ovu informaciju za naš portal potvrdio je Selvedin Šatorović, jedan od predstavnika Samostalnih sindikata iz Zenice.

image-11d85dde6c755d3ce2d97be1081e7e982130448d1ce6ab421b06e98ff097a0b5-v

Foto: A. Tiro (Šatorović: Veliki odaziv)

- Ovo je još jedan od načina da se po ovim visokim temperaturama onemogući dolazak ljudi na današnje proteste. Pokušali smo kroz socijalni dijalog zaustaviti usvajanje Zakona o radu, ali nismo uspjeli. Vladi se žuri da donese ovaj robovlasnički Zakon zbog čega smo bili prisiljeni da oraginiziramo današnje okupljanje. Mislim da se nikad dosad nije odazvao veći broj ljudi na proteste. Naš zahtjev je da se tačka Dnevnog reda koja se odnosi na Zakon o radu skine s današnje sjednice Doma naroda. Nadamo se da ćemo uspjeti u tome – rekao je Šatorović.

 

Predstavnici sindikata počeli su postavljati transparente ispred zgrade Parlamenta, njima su se pridružili i građani koji su učestvovali u prošlogodišnjim februarskim protestima. Današnje okupljanje će trajati sve dok traje i sjednica Doma naroda.

 

09:30 Ispred zgrade Parlamenta BiH okupile su se novinarske ekipe. kako nezvanično saznajemo, očekuje se dolazak 11 autobusa predstavnika samostalnih sindikata iz gradova širom BiH. Postavljen je razglas putem kojeg se očekuje obraćanje predstavnika sindikata.

08:42 Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH pozvao je članove da budu ispred zgrade Parlamenta FBiH danas, ističući da je to njihova borba za pravdu i dostojanstvo svakog radnika.

Navode da, iako je sindikat bio spreman da razgovara o Zakonu o radu i da sa socijalnim partnerima dođe do konsenzusa koji će odgovarati svima, Vlada FBiH je samovoljno i bez saglasnosti Ekonomsko-socijalnog vijeća usvojila Prijedlog zakona o radu FBiH i uputila ga u parlamentarnu proceduru, saopćeno je iz Službe za informisanje SSSBiH.

Protestima koji su zakazani za 10 sati, prema procjeni Saveza, pristupit će između 7.000 i 10.000 radnika.

Protestni skup osiguravat će sarajevska policija, dok će zgradu Parlamenta Federacije BiH osiguravaju pripadnici Federalne uprave policije.