LIFESTYLE

PAO S NEBA I PREŽIVIO Priča o pilotu koji je izvukao živu glavu nakon eksplozije svemirskog broda

Imao ludu sreću

(Am. K.)

30.7.2015

Dok je njegova testna svemirska letjelica bila u slobodnom padu i potpuno se raspadala, pilot Peter Siebold je uz teške povrede pokušavao ostati pri svijesti i aktivirati dodatni dovod kisika. Desna noga mu je bila slomljena na četiri mjesta, kao i ključna kost, bio je izrezan, natučen i gubio je vid.

SpaceShipTwo u vlasništvu Virgin Galactica slavnog poduzetnika Richarda Bransona tako nije preživio probni let, ali je pilot imao nevjerojatnu sreću. Naime, čudesnu sreću, kako je to nazvao George Whitesides, direktor Virgin Galactica.

peter

Peter Siebold: Preživio pad letjelice

Kilometrima iznad kalifornijske pustinje Mojave, dok se njegova letjelica survavala prema tlu, Siebold je uspio doći svijesti i zatim uzastopce pokušavao uključiti dovod kisika, piše u izvješću o njegovu svjedočenju koje je u srijedu objavila američka Nacionalna uprava za sigurnost transporta.

Sljedeće čega se sjeća je kako se njegov padobran automatski otvara, a zatim kako se budi. Tek nakon što je pao u pustinju, postao je svjestan svojih povreda.

Istraga nesreće koja se dogodila u oktobru prošle godine zaključila je da se letjelica raspala zbog toga što je kopilot Michael Alsbury, koji nije preživio nesreću, prerano otključao kočioni sustav dok je letjelica išla prema svemiru.

Peter Siebold je inače direktor leta za tvrtku Scaled Composites, koja je sklopila partnerstvo s Virgin Galactic u razvoju svemirske letjelice u pustinji Mojave oko 150 kilometara sjeverno od Los Angelesa.

Virgin Galactic i dalje se nada ove godine nastaviti testne letove s novom letjelicom, a cilj kompanije je prevesti šest putnika na visinu 100 kilometara iznad Zemlje.