BIH

Dva autobusa prosvjetnih radnika iz USK stižu u Sarajevo

Protiv novog zakona o radu

I.N.Š.

30.7.2015

Predstavnici sindikata predškolskog , osnovnog i srednjeg obrazovanja Unsko-sanskog kantona, u ranim jutarnjim satima krenut će put Sarajeva sa dva autobusa i nekoliko privatnih automobila kako bi dali podršku sutrašnjim sindikalnim protestima. Pridružit će im se i grupa policajaca ispred Sindikata policije USK.

Prema riječima Zehre Hadžić, predsjednice Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK, znatno veći odazov protestima spriječilo je vrijeme godišnjih odmora. Komentirajući Prijedlog zakona o radu kazala je kako je u mnogo čemu nepovoljan u odnosu na stari, koji je ionako imao mnogo rupa.

Zakon poguban za radnike

- Novim se ostavlja mogućnost da poslodac prijavi radnika na jednu marku, na koju bi plaćao doprinose. I sada je mnogo radnika koji rade na crno, ali barem im se daje nada daje nada i sigurnost da će u roku od 15 dana nakon inspekcijske kontrole biti prijavljeni, te da će im doprinosi biti uredno plaćeni, što novim zakonom ne bi bio slučaj. To je nedopustivo i pogubno za radnike,- smatra Hadžić.

Sličnog stava je i Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK koji ističe da sada barem postoje kolektivni ugovori kojim su, ako ništa, djelimično zagarantirana prava radnika i koja mogu ostvariti zakonom dozvoljenim sredstvima.

- Novim zakonom o radu uvest će se anarhija i dati pravo poslodavcu da sam odlučuje o sindikatu, kao i da raskida  ugovore kada on želi. To znači ako u budućnosti ne pristanemo na vladine zahtjeve, nakon tri mjeseca možemo očekivati otkaze - kazao je Alagić.