BIH

SASTANAK OKONČAN NEUSPJEŠNO Protesti će, ipak, biti održani!

Propao pokušaj dogovora pred današnje najavljene proteste

A. DUČIĆ

30.7.2015

00:08 - Sastanak između predstavnika Vlade FBiH i sindikada završen je bez ikakvog dogovora. 

Čelnik SSS BiH Ismet Bajramović poručio je da će se danas (četvrtak) definitivno održati najavljeni masovni protesti radnika.

On je nazvao nekorektnim pojavljivanje premijera Fadila Novalića na sinoćnjem sastanku, u cilju odugovlačenja sa iznalaženjem rješenja, ne nudeći nikakve ustupke sindikatima.

Inače, Bajramović je žestoko kritikovao premijera FBiH zbog, kako je rekao, činjenice da on praktično radi protiv radnika, predstavljajući to u drugačije u javnosti.

Predhodno je Novalić u kratkoj izjavi za medije rekao kako je Vlada FBIH ponudila niz ustupaka sindikatima, između ostalog i da se odgodi današnja sjednica Parlamenta FBiH za sedam dana.

Međutim, ove tvrdnje je Bajramović kategorično odbacio. 

- Zakon o radu je svakako završen bez Sindikata. Mi smo večeras u Sindikatu očekivali delegaciju SDA, a došao je premijer, zbog čega sam već na početku htio prekinuti razgovor, jer ovakav razgovor koji je večeras vodio premijer to nije bio socijalni dijalog – kazao je Bajramović.

Istakao je da je Novalić je pokušao uvući Sindikat u situaciju da raspravlja o amandmanima i da ulazi u suštinu zakona, umjesto da ga povuče pa da se onda o njemu. Naveo je da je sedam dana vremena koje je ponudio Novalić bilo potpuno neprihvatljivo.

- Neka premijer izuči sindikalizam i konvecije i slobodu organiziranja sindikata prije nego što nas proglašava nasilnicma ili neradnicima – poručio je Bajramović.

Prethodno je izjavio da je Vlada nudila da se rok od 90 dana nakon usvajanja zakona za potpisivanje novih kolektivnih ugovora proširi na 120 plus još 120 dana ako se ne postigne dogovor, ali da se ni na to nije pristalo.

- Nudili smo da oni odustanu od tužbi koje opterećuju budžete i nudili smo da se u naredne dvije godine zalede plaće onakve kakve su na sadašnjem nivou u svim granama za koje oni smatraju da treba. Nudili smo da pregovoramo cijelu noć. Kad sve ovo nije išlo ponudili smo da pregovaramo dalje, ali da imamo sedam dana da se dogovorimo i da zakon u sljedeći četvrtak ide na oba doma Parlamenta FBiH. Tih sedam dana bi se ostavilo da se dorade amandmani. Na to se nije pristalo i time je Sindikat definitivno dokazao da nema namjeru potpisati novi zakon o radu – rekao je premijer.

23:25 - Pauza je okončana, te je sastanak nastavljen. 

23:10 - U toku je kratka pauza u Domu sindikada. Saznajemo, još uvijek nema rješenja i usaglašavanja stavova između predstavnika sindikata, predvođenih predsjednikom Saveza samostalnih sindikata BiH (SSS BiH) Ismetom Bajramovićem i predstavnika Vlade FBiH, predvođenih premijerom Fadilom Novalićem, 

Očekuje se da će, nakon kratke pauze, sudionici sastanka ponovo sjesti za stol, a još uvijek uvijek nije izvjesno da li će večeras biti postignut bilo kakav dogovor. 

22:30 - Sastanak još uvijek traje, a niko od sudionika ne izlazi iz prostorije, te nema informacija o eventualnom napretku u približavanju stavova. 

21:10 - U Domu sindikata u Sarajevu počeo je sastanak kojem prisustvuju delegati Vlade FBiH, predvođeni premijerom Fadilom Novalićem, a u čijem sastavu su još i federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te razvoja, poduzetništva i obrta Šemsudin Dedić i Amir Zukić, ali i ministrica financija Jelka Miličević. 

Zanimljivo je da je u sastavu Novalićeve delegacije i Šefik Džaferović, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, te potpredsednik SDA.

fotografija-1

Dolazak premijera FBiH Fadila Novalića u zgradu Doma sindikata (Foto: M. Kadrić)

Delegaciju SSS BiH predvode Ismet Bajramović, Salih Kruščica i Selvedin Šatorović.

20:35 - Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović potvrdio je večeras za "Avaz" da će sastanak s premijerom FBiH Fadilom Novalićem biti održan večeras u 21 sati u zgradi Doma sindikata.

- Naš jedini uslov premijeru će biti da se povuče zakon o radu s dnevnog reda sjednice Doma naroda PFBiH. Ne pristajemo ni na kakve priče o amandmanima - kazao nam je Bajramović.

ismet-bajramovic

Bajramović: Povući zakon o radu s dnevnog reda

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić večeras u 21:00 trebao bi se sastati sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata BiH u Domu sindikata kako bi se, uoči sutrašnje sjednice Doma naroda FBiH, još jednom pokušalo doći do dogovora u vezi sa Zakonom o radu.

Vezana vijest: NEFIĆ Sindikat najavio mirne proteste, ako bude suprotno reagovaćemo u skladu sa situacijom

- Večeras odmah po povratku iz Banja Luke premijer Novalić će se sastati na još jednim konsultacijama sa predstavnicima Sindikata u cilju približavanja stavova u vezi utvrđenog prijedloga novog zakona o radu. Premijer i Vlada FBiH pružit će još jednu šansu dogovoru sa sindikatima - potvrđeno je iz Ureda federalnog premijera.

Dom naroda Parlamenta FBiH trebao bi sutra razmatrati prijedlog novog zakona o radu, a predstavnici SSSBiH najavili su proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH.