BIH

I Bugojanci će protestvovati

Neformalna grupa pozvala građane na Gradski trg

Az. M.

29.7.2015

U Bugojnu se danas posredstvom lokalnih medija nisu oglašavali sindikalni predstavnici vezano za najavljene proteste o novom Zakonu o radu. Tek, na portalu Bugojno-danas objavljen je poziv neformalne grupe građana, koja poziva na sutrašnje proteste na Gradskom trgu sa početkom u 12 sati.

"Nemojmo biti pasivni! Izađimo za bolje sutra! - parole su s početka obraćanja.

"Bugojanci! Imamo priliku da iskažemo nezadovoljstvo povodom novog zakona o radu kojim su, iako se tvrdi suprotno, uskraćena osnovna prava pri radu. U ovoj i tako napaćenoj državi s još napaćenijim narodom nije vrijeme da budemo pasivni. Ovo je tek pobuna protiv ugrožavanja naših radničkih prava, a kako stvari stoje danas, sutra uzet će nam i ono malo što nam je ostalo. I mada su protesti zakazani za četvrtak u Sarajevu, ne znači da i mi ovdje u našem gradu ne možemo iskazati nezadovoljstvo. Pozivamo sve ljude, sve kojima je preko glave, djecu, penzionere, nezaposlene kojima je preko glave, da počnemo raditi nešto za sebe, za svoju djecu i za dobrobit svih nas - navodi se u pozivu neformalne grupe građana Bugojna.

abdulah-serezlija

Serezlija: Iz tri srednje bugojanske škole na proteste ide po pet predstavnika

Inače, pojedine sindikalne organizacije iz Bugojna i gradova SBK naći će se na protestima u glavnom gradu naše zemlje.

Prema riječima potpredsjednika Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja BiH Abdulaha Serezlije, iz tri srednje škole iz Bugojna - Srednje tehničke, Srednje stručne i Gimnazije na proteste u Sarajevo ide po pet predstavnika. Također, Serezlija, koji je u ime Kantonalnog sindikata obrazovanja koordinator za odlazak na proteste, ističe kako je organizovan odlazak sidnikalnih predstavnika u Sarajevo i iz mješovitih srednjih škola u Gornjem Vakufu - Uskoplju i Donjem Vakufu. Isti princip odlaska na proteste je organizovan i za srednje škole u svim kantonima FBiH.