BIH

I radnici "Konjuha" sutra na protestima u Sarajevu

U glavni grad BiH stiže autobus sa oko 50 Živiničana

Sa. M.

29.7.2015

Protestima radnika ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH sutra će se pridružiti i obespravljeni radnici Fabrike za proizvodnju namještaja "Konjuh" iz Živinica. Od ranije je poznata agonija radnika nekadašnjeg giganta koji posljednjih godina traže osnovno ljudsko pravo - pravo na rad.

Kako su nam kazali iz Sindikata ove firme, jedan autobus radnika sutra će biti na protestima. Oni ističu da pored problema koje imaju, usvajanjem novog zakona o radu, radnici "Konjuha" mogu samo na ulicu.

mevludin-trakic

Trakić: Nijedna vlast ne pomaže

- Oko pedeset naših radnika pridružuje se protestima jer smo jedinstvnog stava da ovaj zakon ide na štetu radnika. Logično se nameće zaključak, ako su poslodavci zadovoljni novim zakonom da to ide njima u prilog, a da će radnici najviše ispaštati. Sve ide preko leđa radnika. Usvajanjem novog zakona, s obzirom kako "Konjuh" posluje, svi ćemo dobiti otkaze. Nijedna vlast ne pomaže i ne želi da se "Konjuh" pokrene u punom kapacitetu. Idemo pred Parlament FBiH jasno kazati da ne želimo zakon koji će obezvrijediti prava i dostojanstvo radnika - kazao je predsjednik Sindikata "Konjuha" Mevludin Trakić.