BIH

Mašić: Poslodavcima ne smeta sadašnji zakon, neka Vlada FBiH rastereti privredu

Na proteste u Sarajevo dolaze i članovi Sindikata metalaca BPK Goražde

Al. B.

29.7.2015

Na proteste u Sarajevo dolaze i članovi Sindikata metalaca BPK Goražde. Prema riječima predsjednika Muhameda Mašića, zbog kratkog roka za organizaciju odlaska, rezerviran je jedan autobus, ali će mu se priključiti i privatni automobili te po potrebi i kombi vozila, sa ukupno stotinjak sindikalaca. 

– Napravila se klima da su poslodavci za, a da sindikat nije za novi zakon. Međutim, mi u Sindikatu metalaca smo za novi zakon o radu, ali ne ovakav kakav su napravili poslodavci i Vlada. Posebno se ne slažemo što je sindikat izbačen iz socijalnog dijaloga. Ako se zakon, ne daj Bože, usvoji, za 90 dana doći će do ukidanja kolektivnog ugovora, a potom pravilnika i ugovora o radu. Sve će biti na određeno, 12 sati će se raditi, ukinuće se radna mjesta s posebnim uslovima, automatizmom se ukida beneficirani radni staž, a invalidi koji su u tim firmama oboljeli gube sva prava. To je nekoliko razloga zbog kojih mi sutra moramo biti u Sarajevu – ističe Mašić. 

On dodaje da su poslodavci u BPK izgradili stabilne firme kojima sadašnji zakon ne smeta da prime nove radnike.

– Njima treba rasterećenje privrede i neka Vlada FBiH rastereti naše privrednike, pa ćemo imati para i poslodavci, i radnici – dodaje Mašić.