BIH

Savez sindikata policije traži da Vlada FBiH povuče iz procedure predloženi zakon

Zastupa interese oko 10.000 radnika

Fena

29.7.2015

Savez sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u Federaciji Bosne i Hercegovine poziva Vladu FBiH da povuče Prijedlog zakona o radu iz parlamentarne procedure, a Parlament FBiH da ne prihvati ovaj zakon. 

Taj sindikat traži da se Vlada FBiH vrati u okvire socijalnog dijaloga i zajedno sa sindikatima usaglasi tekst zakona koji bi na obostrano zadovoljstvo bio upućen u daljnju parlamentarnu proceduru. 

U suprotnom, Savez sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u FBIH će zajedno s ostalim sindikatima biti prinuđen da prava iz radnog odnosa traži i na druge legitimne načine (protestima, obustavom rada, štrajkom i td.), navedeno je u saopćenju Sindikata. 

Taj sindikata, koji zastupa interese oko 10.000 radnika uposlenih u ministarstvima unutrašnjih poslova s područja kantona i Federacije BiH, ističe da Vlada nije pozvala ni njega ni sindikalne organizacije njegove članice pojedinačno da se uključe u donošenje zakona o radu čime bi doprinijeli da bude u interesu radnika. 

- Vlada FBiH je bez uvažavanja sindikata kao legitimnih zastupnika radnika, uputila u proceduru Prijedlog zakona o radu kojim se znatno umanjuju prava radnika, štetan je za radnike i još više otežava već teško stanje radnika u Federaciji odnosno Bosni i Hercegovini, a time i socijalno stanje građana - navodi se u saopćenju Saveza sindikata policije i uposlenika u ministarstvima unutrašnjih poslova u FBiH.