VIJESTI

Inicijativa za uvođenje plavog dizela

Na sastanku u Sarajevu

Fena

29.7.2015

Genetski modificirana hrana, implementacija akcionog plana za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, nastavak aktivnosti na usvajanju zakona o poljoprivredi, zakona o hrani i zakona o veterinarstvu te inicijativa za uvođenje plavog dizela, bile su teme današnjeg sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) Steve Mirjanića i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH (FBiH) Šemsudina Dedića.

Sastanku su također prisustvovali i direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić, direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba i direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Radenko Radović.

Šarović je nakon sastanka izjavio da je zajedno s Mirjanićem i Dedićem pokrenuo inicijativu za uvođenje plavog dizela na prostoru cijele BiH, koja je, kako su ministri ocijenili, u interesu poljoprivrednog sektora.

Kako je rekao Šarović, na sastanku su razgovarali i o ispunjavanju uslova za izvoz mesa, peradi i jaja u zemlje EU te su s tim u vezi podržane daljnje aktivnosti na usvajanju evropskih standarda u narednom periodu.

Mirjanić kazao je da RS već nekoliko godina ima uveden plavi dizel, a inicijativu za uvođenje plavog dizela na prostoru cijele BiH ocijenio je pozitivnom.

U pogledu izvoza mlijeka, mliječnih i ostalih animalnih proizvoda, kaže Mirjanić, dogovoreno je finaliziranje zakona o poljoprivredi, zakona o hrani i zakona o veterinarstvu. S tim u vezi, slijedeće sedmice najavio je aktiviranje stručne radne grupe iz oba bh entiteta, kao i Brčko Distrikta te Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koja će raditi na finaliziranju spomenutih zakona.

Još jedno, složenije pitanje u vezi izvoza mlijeka, mliječnih i ostalih animalnih proizvoda o kojem su razgovarali, jeste obilježavanje životinja i objekata. Mišljenja je da je obilježavanje potrebno brže i kvalitetnije izvoditi te naglasio da je neophodno imati obilježene sve životinje u sistemu kako bi imali bazu podataka, jer će od toga zavisiti i način realiziranja modela podsticaja za slijedeću godinu.

Osnovno geslo je, istakao je, da se primjenjuju standardi koji vrijede u EU, a koji su usklađeni sa uslovima i specifičnostima u BiH.

Dedić je, u pogledu zakona o poljoprivredi, zakona o hrani i zakona o veterinarstvu kazao da je dogovoreno da navedeni zakoni budu u skladu sa zakonodavstvom u EU te da su, s tim u vezi, dali zadatak nadležnim agencijama da kreiraju nacrte sva tri zakona.

U pogledu uvoza genetski modificiranih proizvoda u BiH rekao je da je postoji novi Pravilnik u toj oblasti, ali da su danas dogovorili i donošenje novih podzakonskih i izmjenu zakonskih propisa, koji će također u potpunosti biti usklađeni sa zakonima EU.

Kao najvažnija pitanja za bh. proizvođače o kojima su danas razgovarali, istakao je inicijativu za izmjenu i dopunu zakona o akcizama na državnom nivou te rješavanje pitanja uvođenja plavog dizela, također na nivou BiH. 

U pogledu kašnjenja isplata podsticaja poljoprivrednim proizvođačima, rekao je da je dogovoren sistem plaćanja po grlu i po hektaru, s čijom će se primjenom u RS-u i FBiH početi slijedeće godine, a koji će poljoprivrednim proizvođačima obezbijediti redovne isplate podsticaja.

Poručio je da će u narednom periodu, kroz navedene mjere podrške kao što je uvođenje plavog dizela te obezbjeđenje određenih otkupnih cijena bh. poljoprivrednicima, nastojati obezbijediti i uslove za izvoz njihovih proizvoda u EU, a samim tim i povećanje konkurentosti domaće proizvodnje