BIH

Radnici "Dite" i "Solane" dolaze na proteste u Sarajevo

Zbog Prijedloga zakona o radu

M. Ahmedić

29.7.2015

Radnici Industrije deterdženata "Dita" i "Solane" Tuzla organizirali su zajednički autobus, kako bi sutra ujutro ispred "Solane" krenuli put Sarajeva na proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH, zbog Prijedloga zakona o radu koji je upućen u parlamentarnu proceduru.

- Taj Prijedlog zakona o radu je protiv svakog osnovnog prava radnika. On pruža mogućnost poslodavcima da mogu primiti koga hoće i otpustiti kad hoće. Kod radnika su potpuno svezane ruke. Mi smo tražili da se izmijeni i dopuni Zakon o Stečaju i materijalnom zbrinjavanju, a oni donijeli prijedlog ovakvog zakona koji je protiv svakog prava radnika - kazao je Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata radnika i član Vijeća uposlenika "Dite".

Naglasio je da su svakako radnici obespravljeni, a po ovom Zakonu radnici će, kako kaže, pogotovo ostati na ulici bez ikakvog prava.

- To znači da danas-sutra radnik kada napravi malu grešku, poslodavac će ga istjerati na ulicu i primiti drugog radnika. Navaljat će mu da je bio nikakav radnik i on se neće moći više nigdje zaposliti. Zato mi idemo podržati sutrašnje proteste u Sarajevu. Mi, radnici "Dite" i "Solane", nas pedeset, organizirali smo zajednički autobus sa kojim ćemo ujutro u 06.30 sati krenuti put Sarajeva. Naša borba se nastavlja - podvukao je Mehmedović