VIJESTI

Otvoreni obnovljeni Dom zdravlja i zgrada Općine Maglaj

Svečanosti prisustvovao i dr Renzo Daviddi

N. Br.

29.7.2015

Zamjenik šefa Delegacije Europske unije u BiH dr Renco Davidi (Renzo Daviddi) i rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu, prisustvovali su svečanom otvaranju obnovljenih objekata Doma zdravlja i općine Maglaj. Štete na ova dva objekta nakon katastrofalne poplave sredinom prošle godine procjenjene su na blizu 2,5 miliona KM, a samo u građevinsku obnovu uloženo je nešto više od 1,7 miliona KM.

Davidi je istakao da smatra da je EU Program za oporavak od poplava izuzetno uspješan ne samo u Maglaju nego širom BiH.

- Još imamo jednu rundu pomoći, ali potrebno je donijeti odgovarajuće zakonske akte. Mislim prije svega na Okvirni sporazum što je opet do vlasti u BiH. Kada se potroše i ta sredstva moći ćemo reći da je EU dala sva sredstva koja je obećala na donatorskoj konferenciji prošle godine - dodao je Davidi.

Sve poduzeti

I Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH, bila je sretna što su napori međunarodne zajednice urodili plodom.

- Treba razmišljati i o rizicima, opasnostima i bolje se pripremiti za budućnost. Postoje sistemi prevencije, da se rizici ne pretvore ponovno u katastrofe. Sve je do vlasti i građana - naglasila je Sinanoglu.  

- Našim pacijentima i uposlenim je sada puno bolje, rade u adekvatnijim uslovima i uz korištenje mnogo savremene opreme - rekla dr Emira-Drnda-Čičeklić, direktorica Dom zdravlja i dodala da oprema koju sada posjeduje ova zdravstvena ustanova nadilazi okvire primarne zdravstvene zaštite.

Uloženo oko 4 miliona eura

Kroz EU Program za oporavak od poplava samo na maglajskom području uloženo je oko 4 miliona eura i to za sanaciju 8 javnih objekata i njihovo opremanje, sanaciju 309 stambenih jedinica i tri mosta te pomoć srednjim i malim preduzećima i poljoprivrednicima.