BIH

Poslanica SBB-a u Skupštini ZDK Meldina Ugarak: Hitno smijenite Orlandića!

Zasijedanje u Zenici

Autor:V. B.

29.7.2015

U toku je sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, na kojoj je zastupnica iz Visokog Meldina Ugarak (SBB-Fahrudin Radončić) pozvala Vladu ZDK da hitno, i prije nego bude usvojen dnevni red ove sjednice, smijene direktora Službe zapošljavanja ZDK Ratka Orlandića (NSRzB) i Upravni odbor ove službe.

Neka, onda, oni, kao što i zaposlenici koje tuku i daju im otkaze, tuže Vladu ZDK. Neka z ate tužbe troše vlastiti, a ne, kao do sada, javni novac za finansiranje privatnog advokata, kojeg su odabrali bez javnog poziva- poručila je Ugarak, koja je dodala da je nedopustivo i da su drugi otkaz, u nešto više od godinu dana, daju dok im je radnik na bolovanju.

- Ovog puta i ženi, koja sanira fizičke i psihičke posljedice od napada svog šefa.  Koja se i za Bajram morala izjašnjavati o njihovim morbidnim optužbama da je odbila radni zadatak, a sve ove napade i trpi što želi raditi. Ali, za razliku od Orlandića i Perkovića, u skladu sa zakonom- poručila je Ugarak, koja je pozvala i da neko od nadležnih- premijer, ministar ili kantonalni pravobranilac, koji bi trebao zaštititi ZDK od rasipanja novca, objasni kakav je to otkaz kada radnica bude, po ocjeni ljekara, sposobna za rad.

- Da, dobro ste čuli, otkaz Mejrimi Memić-Drino teče od momenta kada ozdravi. A ko može ozdraviti pod otkazom- zapitala se Ugarak, koja je dodala da je prošli puta pokazala strašne snimke  njene ruke, ali ovo je gore od fizičkih i psihičkih povreda.

- Otkazu je ravna samo smrt najbližih, a Orlandić pokazuje da baš mrzi svoje radnike. Mi smo saučesnici, jer prošla ga je Vlada ZDK štitila, a ova nema političku podršku, a traži i pravni osnov. Ali, orlandićima i prekovićima ne treba nikakav pravni osnov. Oni su zakon, sami sebi dovoljni. Moramo takvima jednom reći dosta. Tražim da to uradimo odmah, prije nego i krene sjednica, jer važnije od zakona, odluka zaključaka je da sačuvamo naše ljude. Preživjeli su rat, moraju i Orlandića i Perkovića- završila je svoje obraćanje Ugarak.

skupstina-zdk1

Na istom fonu se obratio i potpredsjednik Skupštine ZDK i zastupnik stranke članice vladajuće koalicije Jasmin Duvnjak (SDA), koji je poručio da više sa govornice neće  ni pozivati ni prozivati Orlandića.

- Mi i nismo donijeli skupštinski zaključak kojim ga pozivamo na ostavku, nego da se, zbog svih uočenih nepravilnosti, nečasnosti, mobinga, stranačkog upošljavanja i rastrošnosti, krene u procedure promjene upravljačkih struktura i menadžmenta. Iluzorno bi bilo očekivati od čovjeka koji je najodgovorniji za stanje u Službi da sam, iz moralnih razloga, odstupi. Međutim, zabrinjava me da dotični ima podršku određenih političkih struktura, koje su bile u vlasti, a i danas su- poručio je Duvnjak, koji je dodao da su, očito, interesi pojedinaca i političkih struktura jači od skupštinskih zaključaka.

Zastupnik SBB-a, također iz Visokog, Kemal Mušinbegović, a nakon što, kako je kazao, nije prošla njegova inicijativa za sazivanje vanredne sjednice Skupštine ZDK, podnosi inicijativu kojom traži hitan sastanak svih odgovornih za sigurnost u ZDK (tužilaštvo, sud, policija…). Mušinbegovića je na ovakav potez ponukala nova pucnjava u njegovom gradu, u kojoj je, kaže, iz automatske puške pucano za policajca.

- Ne mogu da shvatim da se puca na državu, a da niko ne reaguje. Na tom bi se sastanku trebali donijeti konkretni prijedlozi za rješavanje već alarmantnog stanja po pitanju sigurnosti u Visokom. Vrlo brzo bi se došlo do saznanja gdje je zastoj u lancu odgovrnosti za sigurnost u ZDK. Ako policija kaže da završe sve istražne radnje i počinioce kaznenog djela privedu pred lice pravde, ako tužiteljstvo kaže da urade sve po zakonu, onda se trebamo pitati da li zakon  odgovara više kriminalnim klanovima i trebamo li vršiti njegove izmjene i dopune - poručio je Mušinbegović.