LIFESTYLE

PROCURILI TAJNI DOKUMENTI CIA-e Evo koga su Amerikanci htjeli dovesti na čelo Jugoslavije nakon Tita

Samo 20-ak dana nakon smrti predsjednika

(Mi. K.)

29.7.2015

Prvi predsjednik Savezne Republike Jugoslavije i književnik Dobrica Ćosić nije ni mogao slutiti kakvu će ponudu dobiti u vrijeme pada Berlinskog zida i velikih previranja u Evropi na prijelazi iz 80-ih i 90-e godine prošlog stoljeća, piše "Dnevnik hr".

- Dvadesetak dana nakon Titove smrti zvao me moj izdavač iz Amerike da hitno otputujem u London. Zajedno sa svojom kćerkom koja odlično govori engleski otišao sam u Britansku prijestolnicu. Otišao sam u najnormalniji hotel i javio se izdavaču koji nas je pozvao na ručak - rekao je Ćosić, što se doznaje u dotičnim dokumentima.

Izdavač, William Jovanović, koji je tada izdavao "Vrijeme smrti" na srpskom i na engleskom jeziku izveo ih je u šetnju Londonom, na ulice ovog grada, u najveće gužve, prenosi Telegraf.

- Da vam odmah bude jasno, ja sam predstavnik CIA-e i prenosim vam poruku Andropova i američke vlade. Američka i sovjetska vlada žele naći Titova zamjenika. Bila su dva kandidata, Milovan Đilas i vi. Zaključili su da ste vi mlađi i popularniji. Stajalište naše službe, američke i sovjetske jest da se radi na tome da vi zamijenite Tita i preuzmete vlast u Jugoslaviji - rekao je Jovanović Ćosiću kojeg su ove riječi zaprepastile.

- Odbio sam Titovu ponudu, odbijam i vašu jer nemam te sposobnosti. Kako vam može pasti na pamet da jedan pisac, potpuno nekvalificiran, može zamijeniti Tita. Kako se uopće može zamijeniti Tita - pitao je Ćosić Jovanovića.

Još fascinantnije je ono što mu je na to odgovorio Jovanović.

- Nemate vi tu što raditi. To će sve raditi službe. Vi samo trebate pristati i ponašati se prema prilikama i kako ih mi procijenimo. Radit ćemo i na tome da dobijete Nobelovu nagradu za književnost - rekao mu je Jovanović.