BIH

Mladen Mirosavljević: Nema reformi dok se ne promijeni struktura vlasti!

Profesor otvoreno o motivima za agendu

M. KEBIĆ

29.7.2015

Mladen Mirosavljević, direktor “Banja Luka Collegea” i poznati univerzitetski profesor, komentirajući usvajanje evropske agende, cijeni da su bh. vladajuće elite imale cilj da se domognu obećanih kredita koji su bili uvjet za njeno usvajanje, kako bi i dalje opstale na vlasti, ali da nemaju kapaciteta da provedu reforme na koje su se obavezale. Mirosavljević je jedan od rijetkih koji su u javnosti otvoreno progovorili o motivima za usvajanje plana.

Bez političke snage

- U ovoj državi, koja je najpoželjniji poslodavac, imamo samo 170 ministara. Administracija je pojela državu. Kakva reforma može da se obavi u BiH ako se ne pipne sadašnja struktura vlasti i sadašnja administrativna struktura? Trenutno ne vidim onu političku snagu i opciju koja je u stanju da to uradi - mišljenja je Mirosavljević.

Iako bi ovaj dokument trebao predstavljati prekretnicu u BiH, građani, kako kaže, nemaju pojma šta on sadrži, šta ih čeka i ko će ponijeti teret reformi.

- Kako onda da građani prihvate reforme, učestvuju u njima i usaglase se s njima? Ko može da izvrši reforme koje nisu nimalo bezazlene, i to u periodu od tri godine u kojima, između ostalog, trebaju biti održani parlamentarni izbori? Ja apsolutno ne vjerujem da se one mogu provesti u sadašnjoj BiH sa sadašnjim vladajućim elitama i u ovako kratkom periodu - dodaje Mirosavljević.

On smatra da se mora obaviti temeljita rasprava u parlamentima kao tijelima koja predstavljaju biračko tijelo.

- Ovako ona izgleda direktivno, usaglašeno u nekim uskim krugovima i kao nešto što je prihvaćeno i potpisano da bi se došlo do para koje su slamka spasa za sadašnje vladajuće strukture u BiH - stava je Mirosavljević.

Sračunata prevara

Čak i ako vlasti ne ispoštuju usvojenu agendu, niko od odgovornih neće biti sankcioniran, jer je sve to „kobajagi usvojeno“, smatra on.

- U ovoj državi niko nikada nije bio smijenjen zbog toga ako je ukrao i pronevjerio 10, 20 ili 50 miliona maraka. Nije se dogodilo da bude smijenjen, a čak ne znamo ni je li procesuiran zbog toga. Ovdje se smjenjivalo zbog političkih stavova ili zbog sudara s nekim tuđim interesima - cijeni Mirosavljević.

Šta kažu stručnjaci

- Šta znači da vlast usvoji tako važnu reformsku agendu, a da o njoj nije raspravljano ni na jednom nivou? O njoj svoju riječ nisu rekli stručnjaci, nisu rekli sindikati, svoju riječ o tome nije rekao ni nevladin sektor - kaže Mirosavljević.