REGION

SRBIJA Pod prismotrom desetak ratnika "Islamske države"

Bezbjedonosne službe

Srna

29.7.2015

Srpske bezbjednosne službe pomno prate korake svih za koje sumnjaju da su povezani sa terorističkom organizacijom "Islamska država", a takvih je desetak u raško-polimskoj oblasti, izjavio je predsjednik Odbora Skupštine Srbije za odbranu i bezbjednost Momir Stojanović.

 "Svi njihovi kontakti i kretanje pod prismotrom je bezbednosnih službi", rekao je Stojanović, koji je i bivši direktor Vojnobezbjednosne agencije.

Stojanović je za "Blic" istakao da novi aspekt prijetnji čini potencijalno prisustvo boraca "Islamske države" među migrantima, od kojih 1.000 do 1.500 svakodnevno prelazi granice Srbije.

"Ljudi koji ih vode često kod sebe imaju i po 10.000 dolara. Postavlja se pitanje odakle je taj novac, ko to plaća", kaže Stojanović.

On napominje da trenutno oko dva-tri miliona migranata čeka u Turskoj da budu prebačeni u Evropu, a u Srbiji je trenutno oko 67.000 migranata i ne treba isključiti mogućnost da među njima ima ubačenih boraca "Islamske države".

Stojanović kaže da u Srbiji trenutno ne postoji opasnost od terorističkih napada i da su srpske službe bezbjednosti preduzele sve neophodne mjere, ali da ne treba u potpunosti isključiti i tu mogućnost.

On ističe da u Srbiji nema kampova za obuku boraca "Islamske države", ali ne isključuje mogućnost da ovakvih centara ima u okruženju, prije svega na Kosovu i Metohiji i BiH.

"Znamo da je u rat u Siriju otišlo 37 državljana Srbije. Sedmoro ih je poginulo. Sa Kosova ih je, međutim, otišlo oko 300", kaže Stojanović.

Prema njegovim riječima, "Islamska država" predstavlja prijetnju za Srbiju onoliko koliko to procijene oni koji drže pod kontrolom ove ekstremiste.

"Postoje razni kontroverzni podaci, između ostalog o tome kako `Islamska država` pojedinim državama Zapada prodaje naftu po ceni od 20 dolara za barel", navodi Stojanović.