KOŠARKA

Mulaomerović stopama Nurkića

Ozren Selesković preuzeo mladi tim Laškog

Autor:E. J.

29.7.2015

- Odgovorno tvrdim da je Jusuf Nurkić ogroman potencijal. Oko njega se već vrte NBA skauti - izjava je Ozrena Seleskovića, objavljena u našem listu 20. juna 2010. godine.

Tada 15-godišnji Jusuf bio je, praktički, sportski anonimus, no njegov prvi trener dobro je znao procijeniti mogućnosti momka koji je danas jedan od najboljih mladih centara najjače svjetske košarkaške lige, član druge idealne NBA petorke debitanata!

Individualni rad

Stoga Seleskovića treba pažljivo slušati kad spominje talente koji bi u dogledno vrijeme mogli zakucati na vrata velikih evropskih timova i naše reprezentacije.

- Ibrahim Mulaomerović je rođen 1998. godine. Posljednje mjerenje je pokazalo da je visok 213 centimetara. Mislim da je u međuvremenu i narastao. U BiH nije igrao ni za jedan klub, niko nije pokazao preveliki interes, već je sa mnom radio individualno u Banovićima. 
Sada će usavršavanje nastaviti u Sloveniji, u ekipi Laškog, u kojoj ću i ja biti angažiran. Laško je bilo Nurkićev prvi klub u karijeri, pa se nadam da bi Ibrahim mogao krenuti njegovim stopama - kaže Selesković i dodaje:

Omladinski pogon

- U Laškom ću biti šef omladinskog pogona. Cilj je ponovo početi "proizvoditi" igrače visokog kvaliteta.

Tuzlanski trener, koji je stvorio još nekolicinu vrsnih košarkaša, nije želio govoriti o tome zašto je interesantniji klubovima iz inozemstva nego domaćim, već skreće pažnju na još nekoliko bh. talenata.

- U Laškom je i Dino Kobić, također 1998. godište. Igra na poziciji "trojke", visok je 207 centimetara i od njega se mnogo očekuje - ističe Selesković te spominje i ime Anesa Softića (1999. godište, 207 centimetara), koji bi trebao u narednoj sezoni biti član Šibenika u Hrvatskoj.

Ponosan na rad u reprezentaciji

Selesković je ponosan na to što je nekoliko godina radio u mlađim reprezentativnim bh. selekcijama, uključujući kadetsku, s kojom je prošle godine, kao pomoćnik Emira Halimića, bio osmi u Evropi. Pokretač je i Košarkaškog kluba ABC Basket u Tuzli.

- Mislim da smo s reprezentacijom obavili dobar posao. Što se tiče kluba, ABC Basket je na stabilnim temeljima koji će, i kroz saradnju s Laškim, biti još čvršći. Doveli smo i dvojicu novih, stručnih trenera - kaže Selesković.