GLOBUS

SMAKNUTI RUSKI ŠPIJUN NA SAMRTI Tata, budi na oprezu, Putin me otrovao

Nakon višegodišnje istrage otkrivene posljednje riječi Valtera Litvinenka

(Al. Ti.)

29.7.2015

Posljednje riječi likvidiranog Aleksandra Litvinenka njegovom ocu bile su: "Tata, Putin me otrovao", pokazala je istraga o njegovoj smrti.

Iz bolničkog kreveta, nekadašnji ruski špijun kazao je Valteru Litvinenku kako je ruski predsjednik opasan čovjek i kako mora biti oprezan.

Ovo upozorenje pojavilo se kao dokaz u dugotrajnoj istrazi, tokom koje je sudac napao ruske tužitelje da pokušavaju utjecati na njezin ishod.

Voditelj istrage Robert Owen optužio je Ruse da pokušavaju zataškati dokaze o ključnom osumnjičeniku za ubistvo Dmitriju Kovtunu i odbio njihove želje da se dokazi zadrže u tajnosti.

U martu je Kovtun, koji je isprva odbijao sudjelovati u istrazi u Velikoj Britaniji, zatražio da mu se odobri status osobe koja bi mogla imati ključnu ulogu u događajima koji se istražuju.

Kovtun se putem videoveze u ponedjeljak trebao pojaviti pred britanskom porotom zaduženom za istragu smrti, ali on je rekao da nema dozvolu za svjedočenje, na što je sudac Owen komentirao kako je to 'farsa' i dodao kako postoji sve veća sumnja da Kovtun pokušava manipulirati situacijom kako bi se činilo da želi sarađivati.

U međuvremenu, Kovtunova svekrva kazala je kako on nije brutalni ubica, već nježna i draga osoba, filozof.

Litvinenko je otrovan šoljicom zelenog čaja u kojem je bio radioaktivni polonij-210, 1. novembra 2006. godine tokom sastanka u hotelu Millennium u gradu Mayfair. Tri sedmice kasnije je preminuo.

Kovtun i bivši KGB-ov tjelohranitelj Andrej Lugovoj, koji su bili s Litvinenkom na sastanku, glavni su osumnjičeni, no sami su porekli bilo kakvu umiješanost u njegovu smrt i odbili su napustiti Rusiju, koja ih je odbila izručiti.

Litvinenkova porodica optužila je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio ubistvo Litvinenka.

Kao svjedok u istrazi, njegov je otac kazao kako Putin stoji iza ubistva. Kazao je kako je njegov sin bio vrlo važan svjedok zločina koje je počinio Putin koji je 'čovjek s izopačenim umom, vrlo opasan'.

- Ti, tata, budi na oprezu - kazao mu je sin.