BIH

Sve spremno za svečano otvorenje džamije u Batuši

Medžlis Islamske zajednice Gornji Vakuf

I. S.

28.7.2015

Nakon 27 godina, otkad je postavljen kamen temeljac, mještani naselja u Gornjem Vakufu u subotu će svečano da otvore novosagrađenu džamiju. Naime, džamija u Batuši je počela sa izgradnjom 1988. godine, ali što zbog rata, što zbog drugih stvari ona nije nikad svečano otvorena.

Batuša je staro naselje u Gornjem Vakufu, mjesto koje je iznjedrilo mnoštvo alima, a najpoznatiji među njima bio je muderis Gazi Husrev begove medrese Ahmed efendija Burek, koji je 1938. godine bio kandidat za reisu-l-ulemu kada ga je pobijedio Fehim efendija Spaho.

Iako završena prije rata, džamija u Batuši je pretrpjela mnoga razaranja što je uticalo i na njeno otvorenje. Vrijedni džematski odbor zajedno sa mjesnim imamom hadži Fadil ef. Topalovićem uspio je ove godine izvršiti sve pripreme kako bi se svečano otvorila džamija.

efendija

- Iako smo jedan od najmlađih džemata imamo izuzetno velike rezultate u radu sa omladinom, stalno se klanja pet dnevnih namaza. Otkad sam ovdje u džematu Batuša nikad se nije desilo da sam klanjam namaz u džamiji, a posebno bih istakao posjećenost na sabah namazu - govori nam Fadil efendija.

On još dodaje da džamija u Batuši u sklopu glavne prostorije za molitvu, ima i učionicu i abdesthanu, dok munara ima visinu od 36 metara sa dvije šerefe.

Svečanost otvorenja džamije u Batuši u Gornjem Vakufu počinje u četvrtak, 30. jula poslije akšam namaza učenjem Kur´ana, gost predavač će biti hafiz Halil efendija Mehtić. U petak će biti održan mevudski program, dok će u subotu, 1. jula biti održana centralna svečanost otvorenja džamije.

Iz džematskog odbora Batuša poručuju: "Vjernici i poštovaoci naše vjerske tradicije bujrum na svečano otvorenje džamije, dobro nam došli".