KOLUMNE

Jača od bolesti

Ličnost dana Biljana Nedić

G. D.

29.7.2015

Naslov dokumentarnog filma o Biljani Nedić „Neke djevojke su veće od drugih“, zapravo, najviše govori o njoj. Rođena s rijetkom anomalijom na kičmi, u jednom selu podno Vlašića, Biljana je od početka pokazivala da neće prestajati da se bori. 

Dvadeset godina kasnije, ona je uspješna slikarica, model, pjevačica i sportistkinja. 

Biljana Nedić nije dozvolila da je bolest spriječi u snovima. Željela je slikati, i danas slika. Željela je igrati košarku, i danas igra košarku. Željela je pjevati, i danas pjeva. Stalna je članica tamburaškog ansambla Zdravka Ćosića, snimila je s Miroslavom Janjaninom i prvi singl „Biću ti sve“, organizirala nekoliko samostalnih izložbi, osvojila je sa svojom ekipom prvu ligu za košarkaše s invaliditetom.

Vlastitim primjerom Biljana je pokazala da osobe s invaliditetom moraju sačuvati dostojanstvo i pokazati da ne treba uvijek samo tražiti od drugih, nego i od sebe. Ljudi su se dugo vremena čudili kako joj nije nedostajalo smisla za humor. Bilo im je neobično kako se šali i ne ljuti zbog tuđih šala na svoj račun. 

Nebrojeno puta pričala je o svojim vezama i momcima i o tome kako su je momci prenosili preko praga. Biljana Nedić bez sumnje je dokaz da su osobe s invaliditetom snažnije i ustrajnije od mnogih drugih.